Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami
Kiedy pełnia lata, to może powstać taki tort śmietankowy z truskawkami i borówkami. Świeże owoce idealnie komponują się z delikatnym kremem śmietankowym. Tort jest łatwy i nawet największy amator sobie z nim poradzi 🙂
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:
8 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boczków nie smaruję. Wylewam do tortownicy ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Do nasączenia tortu:
1 ½ szklanki letniej herbaty
Krem śmietankowy:
600 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
200 g świeżych truskawek
200 g świeżych borówek
Przygotowanie:
Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Krem dzielę na pół. Truskawki kroję w kostkę, borówki na połowę, jeśli są duże.
Pierwszy blat tortu nasączam 1/3 herbaty, wykładam połowę kremu, na to pokrojone truskawki, przykrywam drugim blatem, który również nasączam, na to drugą połowę kremu, borówki i przykrywam trzecim blatem. Ostatni blat również nasączam.
Tort wstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Następnie przygotowuję tynk:
550 g miękkiego masła
200 g białej czekolady
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie, ale nie lejące.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Mleko skondensowane musi być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję powoli rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia się składników.
2-3 łyżki kremu odkładam do miseczki i dodaję niebieski barwnik.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, okładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku, z niebieskiego kremu robię „ciapki” na torcie i rozprowadzam packą wyrównując. Tort wędruje ponownie do lodówki na 30 minut.
Teraz mogę dodać ozdoby. Na życzenie były to chmurki z masy czekoladowej, tęcza i żelki.
Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami gotowy. Smacznego 🙂
10 komentarzy
Klaudia
Fantastycznie prezentuje się ten torcik! I smacznie 🙂
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Polecam, póki są świeże owoce w sklepach 🙂
Anita
Wow jaki tęczowy 😀 w środku na pewno pyszny.
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 W środku świeże owoce, lekko i pysznie 🙂 Polecam 🙂
Małgorzata Warwas
Tort pyszny,taki lekki,krem rewelacyjny. Średnio jestem uzdolniona manualnie, ale tort zniknął w całości. Za tydzień drugie podejście. Ten przepis zostaje już ze mną na zawsze????
Karolina
Mega, motyl jest super. No i bardzo się cieszę, że trafiłam w Twoje smaki 🙂 Faktycznie tort jest lekki i delikatny, smakuje małym i dużym 🙂 To czekam też na kolejną realizację 🙂
Weekend
Cięzko będzie teraz o truskawki, ale podobno już się pojawiają. A mam ochotę na ten tort.
Karolina
🙂 Tak, już też widziałam w sklepach pierwsze truskawki. Polecam, borówki i truskawki to fajne połączenie, a tort jest lekki i smaczny 🙂
Wrzuc
Jak zwykle świetny wpis. Lubie ten blog!!
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Bardzo mi miło i polecam się oczywiście na przyszłość 🙂