Ciasto orzechowe z wiśniami
Można powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale…
No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze.
Spróbujcie koniecznie 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych
½ szklanki kaszy manny
2 jajka
80 g masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
150 g wiśni bez pestek
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając.
Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką.
Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam.
Małą keksówkę (10×20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto.
Ciasto wyrównuję łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki dodatkowe:
100 ml śmietanki 30%
200 g dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Dżem wiśniowy umieszczam w rondelku i podgrzewam do rozpuszczenia (nie gotuję!). Ciepły dżem wylewam na ciasto i pozostawiam do zastygnięcia.
Śmietankę ubijam i dekorują nią ciasto przed podaniem.
Ciasto orzechowe z wiśniami gotowe. Smacznego 🙂
2 komentarze
Karol
świetny pomysł, podoba mi się 😊
Karolina
Dziękuję 🙂 Ciasto jest super, zaskakujące, w bardzo pozytywny sposób, polecam 🙂