Ciasto orzechowe z wiśniami
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto orzechowe z wiśniami

Można powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale…

No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze.

Spróbujcie koniecznie 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych

½ szklanki kaszy manny

2 jajka

80 g masła

5 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

150 g wiśni bez pestek

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając.

Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką.

Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam.

Małą keksówkę (10×20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto.

Ciasto wyrównuję łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Składniki dodatkowe:

100 ml śmietanki 30%

200 g dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

Dżem wiśniowy umieszczam w rondelku i podgrzewam do rozpuszczenia (nie gotuję!). Ciepły dżem wylewam na ciasto i pozostawiam do zastygnięcia.

Śmietankę ubijam i dekorują nią ciasto przed podaniem.

Ciasto orzechowe z wiśniami gotowe. Smacznego 😊

Ciasto orzechowe z wiśniami

Ciasto orzechowe z wiśniami

Ciasto orzechowe z wiśniami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.