Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek
Boże Narodzenie,  Ciasta

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek

Z pewnością słyszeliście o takim przepisie i wiecie, że szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek jest doskonała. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche. Efekt jest naprawdę spektakularny 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

3 żółtka gotowane

2 żółtka surowe

200 g masła

1 szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

3 szklanki mąki (tortowej lub 500)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na kruszonkę. Odkładam dwie garście, a resztę szybko zagniatam w kulkę.

Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i umieszczam je w blaszce (żeby było łatwiej, ciasto rozwałkowuję najczęściej na papierze do pieczenia i całość przekładam do blaszki – idzie sprawniej 😊 )

Ciasto z blaszką wkładam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik. Wyciągam blaszkę z zamrażarki, wstawiam bezpośrednio do piekarnika i podpiekam 25 min w 180 stopniach.

Składniki na nadzienie:

1,2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka wanilii

½ łyżeczki imbiru

2 łyżki cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)

3 garście ulubionych bakalii

Przygotowanie:

Jabłka obieram i trę na tarce jarzynowej. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.

Składniki dodatkowe:

2 łyżki kaszy manny

½ łyżki mąki

½ łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika i posypuję je kaszą manną. Na ciasto wykładam równomiernie jabłka.

Do pozostawionych dwóch garści ciasta dodaję mąkę i cukier puder i zagniatam na kruszonkę. Kruszonkę wykładam na jabłka.

Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę 35 minut w 180 stopniach.

Wystygnięte ciasto możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem, czekoladą – jak kto woli.

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek gotowa. Smacznego 😊

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.