Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek
Boże Narodzenie,  Ciasta

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek

Z pewnością słyszeliście o takim przepisie i wiecie, że szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek jest doskonała. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche. Efekt jest naprawdę spektakularny 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

3 żółtka gotowane

2 żółtka surowe

200 g masła

1 szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

3 szklanki mąki (tortowej lub 500)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na kruszonkę. Odkładam dwie garście, a resztę szybko zagniatam w kulkę.

Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i umieszczam je w blaszce (żeby było łatwiej, ciasto rozwałkowuję najczęściej na papierze do pieczenia i całość przekładam do blaszki – idzie sprawniej 🙂 )

Ciasto z blaszką wkładam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik. Wyciągam blaszkę z zamrażarki, wstawiam bezpośrednio do piekarnika i podpiekam 25 min w 180 stopniach.

Składniki na nadzienie:

1,2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka wanilii

½ łyżeczki imbiru

2 łyżki cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)

3 garście ulubionych bakalii

Przygotowanie:

Jabłka obieram i trę na tarce jarzynowej. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.

Składniki dodatkowe:

2 łyżki kaszy manny

½ łyżki mąki

½ łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika i posypuję je kaszą manną. Na ciasto wykładam równomiernie jabłka.

Do pozostawionych dwóch garści ciasta dodaję mąkę i cukier puder i zagniatam na kruszonkę. Kruszonkę wykładam na jabłka.

Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę 35 minut w 180 stopniach.

Wystygnięte ciasto możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem, czekoladą – jak kto woli.

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek gotowa. Smacznego 🙂

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek

Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

4 komentarze

  • Wiktoria Loczek

    O ile widziałam już różnego rodzaju szarlotki, to takiej na samych żółtkach jeszcze nie spotkałam. A skoro jest taka delikatna, to będę musiała w najbliższym czasie przyrządzić ją. Będzie nowe ciasto, którym zaskoczę wszystkich dookoła 😉 Takie jabłkowe placki są najbardziej uniwersalne, praktycznie każdemu przypadają do gustu. Choć kusi mnie taka czekolada na szarlotce, to może jednak powinnam jej uniknąć, trzeba choć nieco trzymać diety. Dziękuję za ten przepis, myślę, że przyda mi się niejeden raz!

    • Karolina

      🙂 Ciasto kruche na żółtkach wychodzi super delikatne, a z dodatkiem gotowanych jest takie aksamitne. Uwielbiam je. Bardzo polecam i mam nadzieję, że zasmakuje tak, jak nam. Czekolada na szarlotce to genialny pomysł. Już sobie wyobraziłam i nabrałam ochoty 🙂 Życzę udanych wypieków i proszę się oczywiście chwalić efektami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *