Rogale budyniowo-marcepanowe
Te proste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy.
Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską 🙂 ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił 🙂
Składniki na 10 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g)
½ budyniu (20g)
100 ml mleka
150 g marcepanu
1 jajko
Przygotowanie:
Budyń gotuję w 100 ml mleka, nie dodaję cukru. Odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki.
Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty.
Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piekę 25-30 minut, aż rogale zrobią się złotobrązowe.
Na koniec można posypać je cukrem pudrem, polać czekoladą czy karmelem. U mnie tym razem „bez niczego”.
Rogale budyniowo-marcepanowe gotowe. Smacznego 🙂