Rogale budyniowo-marcepanowe
5 składników,  Ciasta,  Ciastka,  Deser,  Karnawał,  W 30 minut

Rogale budyniowo-marcepanowe

Te proste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy.

Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską 😉 ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił 😊

Składniki na 10 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g)

½ budyniu (20g)

100 ml mleka

150 g marcepanu

1 jajko

Przygotowanie:

Budyń gotuję w 100 ml mleka, nie dodaję cukru. Odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki.

Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty.

Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piekę 25-30 minut, aż rogale zrobią się złotobrązowe.

Na koniec można posypać je cukrem pudrem, polać czekoladą czy karmelem. U mnie tym razem „bez niczego”.

Rogale budyniowo-marcepanowe gotowe. Smacznego 😊

Rogale budyniowo-marcepanowe

Rogale budyniowo-marcepanowe

Rogale budyniowo-marcepanowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *