Szarlotka
Tak tradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów „zeszytu słodkosentymentowego” 🙂
Składniki:
1,2 kg jabłek
500 g mąki
220 g masła
200 ml kwaśnej śmietany 12%
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
2-3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jabłka są zbyt kwaśne)
1 szklanka cukru pudru
Sok z połowy cytryny
1-2 łyżki ciepłej wody
Mąkę, posiekane masło, szczyptę soli i śmietanę zagniatam na jednolite ciasto. Tworzę kulkę, którą następnie wkładam do lodówki na 20 minut.
W tym czasie myję i obieram jabłka. Następnie trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i podsypuję lekko mąką.
Rozwałkowuję jedną część ciasta na wielkość blaszki i układam pierwszą warstwę. Na ciasto wykładam starte jabłka, które posypuję cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Rozwałkowuję drugą połowę ciasta i przykrywam nią jabłka. Ciasto piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
(Jeśli lubicie bardziej kruchy spód, możecie najpierw podpiec pierwszą część ciasta (20 minut), następnie wyłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta i piec jeszcze 20-30 minut)
Następnie przygotowuję lukier. Do cukru pudru dodaję sok z cytryny i 1 łyżkę wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, możecie dodać jeszcze 1 łyżkę wody). Lukier wylewam na jeszcze ciepłe ciasto.
Górę możecie dowolnie przyozdobić – skórką cytrynową, siekaną czekoladą, a szarlotkę podawać na przykład z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego 😊
2 komentarze
Marcin
Ze Świętami kojarzy mi się właśnie szarlotka,gdyż to ciasto zawsze robiła Babcia i było najlepsze na świecie 🥰 Chciałbym mieć tą super książeczkę 😉😁
Karolina
🙂 Babcie to właśnie takie kobiety, które robią najlepsze na świecie rzeczy 😉 Pdf już „kica” 🙂