Szarlotka
Ciasta,  W 30 minut

Szarlotka

Tak tradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów “zeszytu słodkosentymentowego” 🙂

Składniki:

1,2 kg jabłek

500 g mąki

220 g masła

200 ml kwaśnej śmietany 12%

1 szczypta soli

Dodatkowo:

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka cynamonu

2-3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jabłka są zbyt kwaśne)

1 szklanka cukru pudru

Sok z połowy cytryny

1-2 łyżki ciepłej wody

Mąkę, posiekane masło, szczyptę soli i śmietanę zagniatam na jednolite ciasto. Tworzę kulkę, którą następnie wkładam do lodówki na 20 minut.

W tym czasie myję i obieram jabłka. Następnie trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i podsypuję lekko mąką.

Rozwałkowuję jedną część ciasta na wielkość blaszki i układam pierwszą warstwę. Na ciasto wykładam starte jabłka, które posypuję cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.

Rozwałkowuję drugą połowę ciasta i przykrywam nią jabłka. Ciasto piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

(Jeśli lubicie bardziej kruchy spód, możecie najpierw podpiec pierwszą część ciasta (20 minut), następnie wyłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta i piec jeszcze 20-30 minut)

Następnie przygotowuję lukier. Do cukru pudru dodaję sok z cytryny i 1 łyżkę wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, możecie dodać jeszcze 1 łyżkę wody). Lukier wylewam na jeszcze ciepłe ciasto.

Górę możecie dowolnie przyozdobić – skórką cytrynową, siekaną czekoladą, a szarlotkę podawać na przykład z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego 😊

Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *