Ciasto Wiosna
Ciasta,  Serniki,  Wielkanoc

Ciasto Wiosna

Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo też na każdą inną porę, bo ciasto jest przepyszne, więc chyba nie ma co się limitować 🙂 Pyszny czekoladowy spód, twarożkowy krem i galaretka – to idealnie się komponuje. Zaczynamy zatem 🙂

Uwaga: Blaszka 25x30cm

Składniki na czekoladowy spód:

100 g ciemnej czekolady

100 g mlecznej czekolady

150 g masła

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki (80 g)

Przygotowanie:

Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.

Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką.

Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.

Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem.

Składniki na twarożkowy krem:

450 ml śmietanki 30%

300 g mascarpone

150 g twarogu zmielonego trzykrotnie

3 łyżki cukru pudru

1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

2 pełne garście prażonych płatków migdałów

Dodatkowo:

20 szt. biszkoptów Lady Fingers

½ szklanki wody z sokiem malinowym

Przygotowanie:

Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.

Do 2/3 kremu dodaję prażone płatki migdałów i delikatnie mieszam. Tak przygotowany krem wykładam na czekoladowe ciasto (ciasto czekoladowe trzeba wcześniej przełożyć do rantu cukierniczego lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i nasączyć wodą z sokiem malinowym).

Krem wyrównuję i na kremie układam biszkopty, następnie biszkopty przykrywam pozostałym kremem (już bez płatków migdałów). Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki.

Mogę zabrać się za górną warstwę.

Składniki na górną warstwę:

1 galaretka (dowolna, u mnie przezroczysta)

Ulubione owoce (u mnie truskawki i mango)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w 450 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia (galaretkę możecie też rozpuścić trochę wcześniej, wtedy przyspieszycie proces robienia ciasta).

Z owoców układam na kremie wzorki. U mnie to kwiatki, które przypominają wiosnę, ale możecie tu włączyć wyobraźnię).

Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie łyżka po łyżce, wykładam ją na górę ciasta i całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto WIOSNA gotowe. Smacznego 🙂

Ciasto Wiosna

Ciasto Wiosna

Ciasto Wiosna
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here