
Ciasto Wiosna
Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo też na każdą inną porę, bo ciasto jest przepyszne, więc chyba nie ma co się limitować 🙂 Pyszny czekoladowy spód, twarożkowy krem i galaretka – to idealnie się komponuje. Zaczynamy zatem 🙂
Uwaga: Blaszka 25x30cm
Składniki na czekoladowy spód:
100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady
150 g masła
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki (80 g)
Przygotowanie:
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem.
Składniki na twarożkowy krem:
450 ml śmietanki 30%
300 g mascarpone
150 g twarogu zmielonego trzykrotnie
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 pełne garście prażonych płatków migdałów
Dodatkowo:
20 szt. biszkoptów Lady Fingers
½ szklanki wody z sokiem malinowym
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.
Do 2/3 kremu dodaję prażone płatki migdałów i delikatnie mieszam. Tak przygotowany krem wykładam na czekoladowe ciasto (ciasto czekoladowe trzeba wcześniej przełożyć do rantu cukierniczego lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i nasączyć wodą z sokiem malinowym).
Krem wyrównuję i na kremie układam biszkopty, następnie biszkopty przykrywam pozostałym kremem (już bez płatków migdałów). Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki.
Mogę zabrać się za górną warstwę.
Składniki na górną warstwę:
1 galaretka (dowolna, u mnie przezroczysta)
Ulubione owoce (u mnie truskawki i mango)
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczam w 450 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia (galaretkę możecie też rozpuścić trochę wcześniej, wtedy przyspieszycie proces robienia ciasta).
Z owoców układam na kremie wzorki. U mnie to kwiatki, które przypominają wiosnę, ale możecie tu włączyć wyobraźnię).
Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie łyżka po łyżce, wykładam ją na górę ciasta i całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Ciasto WIOSNA gotowe. Smacznego 🙂

Sernik kajmakowy z jogurtem greckim
Zobacz również

Ciasteczka maślane z wanilią
20 listopada, 2019
Kruche gwiazdki ze smalcem
4 grudnia, 2024