
Mazurek śmietankowo-czekoladowy
Mazurek śmietankowo-czekoladowy, czyli idealna propozycja na Wielkanoc. Inspiracją był przepis, który otrzymałam od Pani Małgosi – jednej z moich obserwatorek na FB. Jeśli nie za słodkie mazurki Wam odpowiadają, to ta propozycja z pewnością stanie się jedną z Waszych ulubionych wersji mazurka. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
250 g (1 ¾ szklanki) mąki (tortowej lub typ 500)
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, masło i cukier puder umieszczam w misce, zagniatam najpierw delikatnie i na koniec dodaję żółtka. Zagniatam ciasto w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto w prostokąt o rozmiarze 20×25 cm. Z pozostałego ciasta formuję dowolne boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się za masę śmietankową.
Składniki na masę śmietankową:
250 ml kwaśnej śmietany 18%
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżki mąki tortowej
50 g masła
20 g ulubionej czekolady
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Śmietanę, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam w rondelku, następnie dodaję rozpuszczone masło i całość gotuję, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wylewam na ciasto.
Czekoladę rozpuszczam w podgrzanym mleku i wylewam na masę śmietankową. Końcówką widelca robię wzorki, dodaję na górę ulubione bakalie lub owoce liofilizowane (z kodem SLODKISENTYMENT możecie kupić 10% taniej 🙂 ) i odstawiam mazurka do zastygnięcia.
Mazurek śmietankowo-czekoladowy gotowy. Smacznego 🙂

Ciasto Wiosna
Zobacz również

Bezy migdałowe z musem czekoladowym
13 lutego, 2019
Sernik baskijski
5 grudnia, 2023