
Deser obłędnie czekoladowy
Jak przystało na miłośniczkę czekolady, ten przepis wywołał u mnie ogromny uśmiech połączony z nieodpartą chęcią przygotowania deseru natychmiast.
Deser jest tak czekoladowy, że zadowoli każdego amatora czekolady. Jest przepyszny😊
Przepis odkryłam pośród starych karteluszek.
Składniki:
3 tabliczki czekolady (dowolnej, w zależności od Waszych upodobań. U mnie to 2 mleczne i jedna ciemna)
4/5 (160 g) masła
100 g migdałów w płatkach
10-12 biszkoptów
2 jajka
3 łyżki rumu
2 łyżki cukru
1 pomarańcza
Jajka należy sparzyć.
Czekoladę z rumem rozpuszczam w kąpieli wodnej (jeśli czekolada zrobi się zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek mleka) i odstawiam do przestygnięcia. Masło roztapiam i następnie dobrze ucieram z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło dodaję do czekolady, dodaję też migdały, żółtka i pokruszone biszkopty. Wszystko mieszam do połączenia.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy. Wszystko delikatnie mieszam do połączenia.
Masę wylewam do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki na 4 godziny.
Po zastygnięciu deser wyciągam z formy, ściągam papier i przyozdabiam kawałkami pomarańczy.
Smacznego 😊




Mazurek z czekoladą (vege)

Świąteczne ciastka morelowe
Zobacz również

Stefanka bez pieczenia
22 listopada, 2022
Piernik dojrzewający II
5 października, 2023