Jabłecznik królewski
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Wielkanoc

Jabłecznik królewski

Przepyszny jabłecznik królewski ze swojskim musem jabłkowym, na delikatnym biszkopcie, przykryty śmietankową chmurką. Całość to świetna kompozycja, idealna na uroczystości, do niedzielnej kawy, albo na słodkie „zachciewajki”.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm):

3 jajka

1/3 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt odstawiam do wystygnięcia.

Składniki na warstwę jabłkową:

1 galaretka cytrynowa

250 ml wody

500 g musu jabłkowego

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/3 szklanki letniej wody i 2 łyżki soku cytryny).

100 g musu jabłkowego wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej powierzchni.

Resztę musu jabłkowego dodaję do wystygniętej galaretki, dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt.

Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, do momentu aż galaretka z jabłkami stężeje.

Następnie mogę przygotować warstwę śmietankową.

Składniki na warstwę śmietankową:

400 ml śmietanki 30%

2 płaskie łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Śmietankę ubijam i na koniec dodaję cukier puder. Miksuję (to jest moment, w którym możecie sprawdzić, czy śmietanka ma dla Was odpowiedni poziom słodyczy. Jeśli nie, dodajcie trochę cukru pudru, ale pamiętajcie, że jabłka z galaretką będą też słodkie 🙂 ).

Do napęczniałej żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 2 łyżki ubitej śmietanki i energicznie mieszam. Teraz wlewam żelatynę do pozostałej śmietanki i miksuję.

Tak przygotowaną śmietankę wylewam na warstwę jabłkową. Śmietankę wyrównuję, możecie zrobić wzorki łyżką lub packą. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Na koniec jabłecznik przyozdabiam – może to być tarta czekolada (wykorzystałam do tego 4 kostki czekolady), kakao, albo inna posypka.

Jabłecznik królewski gotowy. Smacznego 🙂

Jabłecznik królewski

Jabłecznik królewski

Jabłecznik królewski

Jabłecznik królewski
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here