Jabłecznik królewski
Przepyszny jabłecznik królewski ze swojskim musem jabłkowym, na delikatnym biszkopcie, przykryty śmietankową chmurką. Całość to świetna kompozycja, idealna na uroczystości, do niedzielnej kawy, albo na słodkie „zachciewajki”.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm):
3 jajka
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na warstwę jabłkową:
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody
500 g musu jabłkowego
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/3 szklanki letniej wody i 2 łyżki soku cytryny).
100 g musu jabłkowego wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej powierzchni.
Resztę musu jabłkowego dodaję do wystygniętej galaretki, dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt.
Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, do momentu aż galaretka z jabłkami stężeje.
Następnie mogę przygotować warstwę śmietankową.
Składniki na warstwę śmietankową:
400 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Śmietankę ubijam i na koniec dodaję cukier puder. Miksuję (to jest moment, w którym możecie sprawdzić, czy śmietanka ma dla Was odpowiedni poziom słodyczy. Jeśli nie, dodajcie trochę cukru pudru, ale pamiętajcie, że jabłka z galaretką będą też słodkie 🙂 ).
Do napęczniałej żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 2 łyżki ubitej śmietanki i energicznie mieszam. Teraz wlewam żelatynę do pozostałej śmietanki i miksuję.
Tak przygotowaną śmietankę wylewam na warstwę jabłkową. Śmietankę wyrównuję, możecie zrobić wzorki łyżką lub packą. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Na koniec jabłecznik przyozdabiam – może to być tarta czekolada (wykorzystałam do tego 4 kostki czekolady), kakao, albo inna posypka.
Jabłecznik królewski gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Henryk
Pyszności! Niesamowite ciasto. Teraz jeszcze można sobie pozwolić na słodkości, a w poście obowiązuje mnie dieta. Wtedy często gotuje zupa cebulowa
Pozdrawiam
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam zatem przed postem, bo ciacho warte wypróbowania 🙂 Przepyszne, delikatne… Naprawdę warto zrobić. Pozdrawiam 🙂