Powidlak
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Torty

Powidlak

Ciasto powidlak to wspaniałe połączenie kakaowego ciasta, powideł i wspaniałego kremu, a wszystko zwieńczone prażonymi płatkami migdałów. Jest jesiennie i przytulnie. Do tego filiżanka kawy lub zimowej herbaty i przepis na perfekcyjny wieczór gotowy. Zatem robimy ciasto 🙂

Uwaga:

Szklanka 200 ml

Blaszka 25 x 29 cm

Składniki na ciasto:

270 g (2 szklanki) mąki tortowej

2 jajka L

150 g masła

150 g (3/4 szklanki) cukru

2 łyżki dżemu (ulubionego, u mnie z czarnej porzeczki)

2 łyżki kakao

200 ml (1 szklanka) mleka

1 łyżeczka sodki

Dodatkowo:

4 pełne łyżki powideł (u mnie domowe bez cukru)

½ szklanki wody z cytryną

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaję jajka, dżem i kakao – wszystko miksuję.

Mąkę i sodkę mieszam w misce i dodaję naprzemiennie z mlekiem do ciasta cały czas ucierając. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.

Kiedy ciasto będzie już zimne, ścinam górę i wyrównuję je (górę zostawiam, będzie potrzebna na górną warstwę ciasta). Ciasto umieszczam ponownie w blaszce na papierze do pieczenia. Teraz nasączam ciasto wodą z cytryną i smaruję powidłami.

Zabieram się za przygotowanie masy budyniowej.

Składniki na masę budyniową:

650 ml mleka

80 g (2 torebki) budyniu waniliowego

100 g (1/2 szklanki) cukru

3 białka z jajek L

50 g (1/4 szklanki) cukru

3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

Ścięta góra ciasta

2 garście prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W 150 ml rozprowadzam budynie i dodaję 100 g cukru. 500 ml mleka zagotowuję i dodaję rozprowadzony proszek budyniowy. Gotuję do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiam.

Do napęczniałej żelatyny dodaję niewielką ilość gorącej wody i rozprowadzam żelatynę, aż się rozpuści.

Białka ubijam, dodając powoli 50 g cukru, na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do budyniu, całość delikatnie mieszam, dodaję rozpuszczoną żelatynę i ponownie delikatnie mieszam. Masę wykładam od razu na ciasto posmarowane powidłami. Wyrównuję i wierz posypuję pokruszonym ściętym ciastem i prażonymi płatkami migdałów.

Tak przygotowane ciasto wstawiam na całą noc do lodówki.

Powidlak gotowy. Smacznego 🙂

Powidlak

Powidlak

Powidlak
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here