Powidlak
Ciasto powidlak to wspaniałe połączenie kakaowego ciasta, powideł i wspaniałego kremu, a wszystko zwieńczone prażonymi płatkami migdałów. Jest jesiennie i przytulnie. Do tego filiżanka kawy lub zimowej herbaty i przepis na perfekcyjny wieczór gotowy. Zatem robimy ciasto 🙂
Uwaga:
Szklanka 200 ml
Blaszka 25 x 29 cm
Składniki na ciasto:
270 g (2 szklanki) mąki tortowej
2 jajka L
150 g masła
150 g (3/4 szklanki) cukru
2 łyżki dżemu (ulubionego, u mnie z czarnej porzeczki)
2 łyżki kakao
200 ml (1 szklanka) mleka
1 łyżeczka sodki
Dodatkowo:
4 pełne łyżki powideł (u mnie domowe bez cukru)
½ szklanki wody z cytryną
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaję jajka, dżem i kakao – wszystko miksuję.
Mąkę i sodkę mieszam w misce i dodaję naprzemiennie z mlekiem do ciasta cały czas ucierając. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie już zimne, ścinam górę i wyrównuję je (górę zostawiam, będzie potrzebna na górną warstwę ciasta). Ciasto umieszczam ponownie w blaszce na papierze do pieczenia. Teraz nasączam ciasto wodą z cytryną i smaruję powidłami.
Zabieram się za przygotowanie masy budyniowej.
Składniki na masę budyniową:
650 ml mleka
80 g (2 torebki) budyniu waniliowego
100 g (1/2 szklanki) cukru
3 białka z jajek L
50 g (1/4 szklanki) cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Ścięta góra ciasta
2 garście prażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W 150 ml rozprowadzam budynie i dodaję 100 g cukru. 500 ml mleka zagotowuję i dodaję rozprowadzony proszek budyniowy. Gotuję do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiam.
Do napęczniałej żelatyny dodaję niewielką ilość gorącej wody i rozprowadzam żelatynę, aż się rozpuści.
Białka ubijam, dodając powoli 50 g cukru, na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do budyniu, całość delikatnie mieszam, dodaję rozpuszczoną żelatynę i ponownie delikatnie mieszam. Masę wykładam od razu na ciasto posmarowane powidłami. Wyrównuję i wierz posypuję pokruszonym ściętym ciastem i prażonymi płatkami migdałów.
Tak przygotowane ciasto wstawiam na całą noc do lodówki.
Powidlak gotowy. Smacznego 🙂