![Bezowe koszyczki](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/03/wyrozniajacy.jpg)
Bezowe koszyczki
Miało być kobieco, smacznie i ładnie, dlatego powstały bezowe koszyczki z delikatnie kwaśnym kremem, dla zrównoważenia słodyczy bezy, i z owocami. Pyszniutkie słodkie maluchy 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 10-12 koszyczków:
5 białek (żółtka możecie wykorzystać do kruchych ciasteczek albo pączków)
1 pełna szklanka cukru (użyłam drobnego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Różowy barwnik
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misce i rozpoczynam ubijanie. Kiedy białka zaczną się robić sztywne, dosypuję małymi porcjami cukier, najlepiej po 1 łyżce. Każdą porcję cukru ubijam bardzo dokładnie, aż do rozpuszczenia. Proces trwa długo, kilkanaście minut 🙂
Na koniec dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko ubijam.
W rękawie cukierniczym z otwartą gwiazdkę 1M rozprowadzam barwnik w trzech pionowych paskach. Białka umieszczam w worku cukierniczym i szprycuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najpierw 3 kółka jako podstawkę i nie odrywając ręki dwa kółka jako boczki.
Bezowe koszyczki suszę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 1,5 godziny bez termoobiegu i 45 minut z termoobiegiem.
Składniki na krem:
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mascarpone
Skórka otarta z ½ cytryny i ½ pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
Ulubione owoce
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Krótko miksuję. Na koniec dodaję sok z pomarańczy i sok z cytryny i ponownie krótko miksuję.
Kiedy koszyczki wystygną, nakładam do każdego po 1-2 łyżki kremu i układam na górze owoce.
Krem nakładam do bezowych koszyczków krótko przed podaniem.
Bezowe koszyczki gotowe. Smacznego 🙂
![Bezowe koszyczki](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/03/drugi.jpg)
![Bezowe koszyczki](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/03/20200305_161549_wm.jpg)
![Bezowe koszyczki](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/03/20200305_161220_wm.jpg)
![Delikatny jabłecznik](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/03/drugi-75x75.png)
Delikatny jabłecznik
![Różyczki drożdżowe](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/03/20200307_180148_wm-75x75.jpg)
Różyczki drożdżowe
Zobacz również
![Letni sernik z owocami](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2020/07/pierwszy-500x380.jpg)
Letni sernik z owocami
1 lipca, 2020![Bakaliowiec z kremem pomarańczowym](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2019/12/wyrozniajacy-1-500x380.jpg)
Bakaliowiec z kremem pomarańczowym
5 grudnia, 2019![Serojabłecznik](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/10/20211023_115308-002-500x380.jpg)
9 komentarzy
Ewa
czesto piekłam bezy, ale mimo długiego pieczenia nie wychodza mi kruche, moze spróbuje ten przepis
Karolina
Polecam. Najlepiej postukać palcem, czy są kruche 🙂 Zawsze można potrzymać chwilę dłużej w piekarniku 🙂
Kasia
wyglądają baaaaardzo smakowicie! 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂
Aśka z KurkaNielotka.pl
Uwielbiam bezy pod każdą postacią, a te Twoje koszyczki wyglądają naprawdę rewelacyjnie! 🙂 Chupałabym 😀
Karolina
Dzięki wielkie 🙂 Musiałam zrobić drugą porcję, bo jedna okazała się „za krótka” 🙂 🙂 🙂
Asia
mm, pychota 😀
Karolina
Dziękuje 🙂 Polecam 🙂
Thomas
Ten pomysł jest absolutnie obłędny. Baaardzo lubię bezy z owocami i z wielką przyjemnością wypróbuję ten przepis. Pychota! 🙂