Tort kryształek
Ładnie się prezentuje, dobrze smakuje – tort kryształek może być główną atrakcją urodzin 🙂
Do tego jest super prosty i można go dopasować kolorystycznie do swoich upodobań.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżki kakao
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam w osobnej misce i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w tortownicy o średnicy 22-26 cm w 180 stopniach przez 15 minut do suchego patyczka.
Składniki na masę:
2 kolorowe galaretki (u mnie to wiśniowa i pomarańczowa)
2 przezroczyste galaretki
700 g jogurtu naturalnego
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
2 kolorowe galaretki rozpuszczam każdą w 450 ml wody, odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroję galaretki w dowolne kształty.
2 przezroczyste galaretki rozpuszczam w 300 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia.
Śmietankę ubijam na sztywno i odstawiam.
Jogurt mieszam z cukrem pudrem, dodaję lekko tężejącą galaretkę, mieszam, a następnie dodaję ubitą śmietankę i mieszam delikatnie łopatką.
Do masy dodaję pokrojoną galaretkę i całość delikatnie mieszam, a następnie wylewam na ostudzony biszkopt.
Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kiedy masa zastygnie, przyozdabiam dowolnie górę. U mnie to prażone płatki migdałów, czekolada i owoce.
Tort kryształek gotowy. Smacznego 🙂