Tort kryształek
Ciasta,  Desery,  Torty

Tort kryształek

Ładnie się prezentuje, dobrze smakuje – tort kryształek może być główną atrakcją urodzin 😊

Do tego jest super prosty i można go dopasować kolorystycznie do swoich upodobań.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na biszkopt:

2 jajka

1/3 szklanki cukru

½ szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżki kakao

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam w osobnej misce i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w tortownicy o średnicy 22-26 cm w 180 stopniach przez 15 minut do suchego patyczka.

Składniki na masę:

2 kolorowe galaretki (u mnie to wiśniowa i pomarańczowa)

2 przezroczyste galaretki

700 g jogurtu naturalnego

250 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

2 kolorowe galaretki rozpuszczam każdą w 450 ml wody, odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroję galaretki w dowolne kształty.

2 przezroczyste galaretki rozpuszczam w 300 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia.

Śmietankę ubijam na sztywno i odstawiam.

Jogurt mieszam z cukrem pudrem, dodaję lekko tężejącą galaretkę, mieszam, a następnie dodaję ubitą śmietankę i mieszam delikatnie łopatką.

Do masy dodaję pokrojoną galaretkę i całość delikatnie mieszam, a następnie wylewam na ostudzony biszkopt.

Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Kiedy masa zastygnie, przyozdabiam dowolnie górę. U mnie to prażone płatki migdałów, czekolada i owoce.

Tort kryształek gotowy. Smacznego 😊

Tort kryształek

Tort kryształek

Tort kryształek
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.