Placek z blachy
Placek z blachy – to brzmi przyjemnie staromodnie i sentymentalnie… 😊 Wielka blacha drożdżowego ciasta z dowolnymi owocami – zupełnie jak u babci.
Tym razem nie mogłam się zdecydować i mój placek z blachy jest w dwóch wariantach – jedna połówka ze śliwkami, a druga z wiśniami. Do tego ciasto drożdżowe z lekko cytrynową nutą i sukces gwarantowany 😊
Składniki:
3,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
2 jajka
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
Skórka otarta z 1 cytryny
1 szczypta soli
Uwaga: szklanka 200 ml
Dodatkowo:
1 kg śliwek (wystarczy na wyłożenie połowy blachy)
300 g wiśni (na drugą połowę blachy)
Cukier puder
Cynamon
Mąkę wsypuję do miski, robię zagłębienie. Do zagłębienia wkruszam drożdże, wlewam 3 łyżki letniego mleka i zasypuję 1 łyżką cukru. Lekko mieszam drożdże z mlekiem, miskę przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuszczam i studzę. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję masło, pozostały cukier, pozostałe mleko, sól, skórkę z cytryny i jajka. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika –45 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzam po blaszce tworząc rant (żeby ciasto się nie kleiło, oprósz rękę mąką). Na cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Kiedy ciasto wystygnie posypuję je cukrem pudrem i cynamonem.
Żeby ciasto drożdżowe nie było twarde na drugi dzień, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową.
Smacznego 😊
4 komentarze
Wiolka
Pychotka, dwa warianty to świetny pomysł 😀
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Też tak myślę 🙂 Raz kawałek z jednej strony, raz z drugiej 🙂
Edyta
Bardzo kuszacy placuszek 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Taki babciny, przepyszny 🙂 🙂