Pączki z piwem
Rewelacyjny smak i puszystość – pączki z piwem to jedne z lepszych pączków, jakie jadłam.
I niech Was nie zniechęca dodatek piwa, bo jest ono wykorzystywane w słodkiej kuchni i zupełnie nie zmienia smaku wypieków. Zobacz też poduszki na piwie – świetne i szybkie nadziewane ciastka.
Pączki z piwem zachowują świeżość nawet na drugi dzień, można je zamrozić, ale najlepiej zjeść od razu, bo są super.
Poniżej znajdziecie przepis na około 30-35 puchatych pączków.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
4 ½ szklanki mąki (typ 500 lub 550)
4 żółtka
1 jajko
6 dag drożdży
80 g masła
1 szklanka piwa
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki mleka
2 łyżki wódki
1 szczypta soli
Dodatkowo:
powidła, dżem lub marmolada
Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy 1 łyżeczką cukru i dodajemy 2 łyżki letniego mleka, rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będę puszyste i białe. Masło rozpuszczamy.
Mleko delikatnie podgrzewamy. Piwo musi mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, letnie mleko, piwo i rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiamy, a kiedy składniki się połączą dodajemy wódkę i dalej wyrabiamy – zajęło mi to około 15-20 minut. Ciasto zrobiło się aksamitne i mięciutkie.
Ciasto na pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Stolnicę podsypujemy mąką (sporo, ciasto będzie bardzo miękkie, wysypałam dwie pełne garście). Wykładamy ciasto na stolnicę. Zagniatamy i rozprowadzamy rękoma po stolnicy (możecie użyć wałka, ale ciasto będzie mięciutkie i z łatwością rozprowadzicie je rękoma).
Na połowie ciasta wykładamy w odstępach po łyżce powideł i całość przykrywamy drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały górki, przykładamy szklankę i wykrawamy kółka. Następnie zlepiamy do końca boczki i delikatnie jeszcze obracamy w rękach, żeby pączek nabrał idealnie okrągłego kształtu.
Drugą metodą na lepienie pączków jest po prostu odrywanie po kawałku ciasta, rozciąganie, ułożenie łyżki powideł i zlepienie pączka 🙂
Tak przygotowane pączki układamy na papierze do pieczenia (posmarowałam papier olejem i podsypałam delikatnie mąką, nie za wiele) i odstawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość ok. 5-6 cm. Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą zostać surowe w środku). Pączki w oleju muszą jedynie delikatnie „pyrkać”.
Po usmażeniu (około 2,5 minuty na każdą stronę) odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na desce i przygotowujemy lukier.
Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
½ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, trochę wody.
Tak przygotowanym lukrem oblewam jeszcze ciepłe pączki.
Pączki na piwie gotowe 🙂 Spróbujcie skończyć na jednym 😀
Smacznego 🙂