Serojabłecznik
Ciasta,  Serniki

Serojabłecznik

Jeśli może być seromakowiec, to z powodzeniem może być też serojabłecznik 😊

Świetne połączenie jabłek, orzechów, twarogu i chrupiącej góry. Takie jesienne COMBO 😉

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na spód:

20 sztuk ciasteczek petit beurre

1 łyżka cynamonu

55 g masła

Masło rozpuszczam, dodaję zmielone ciasteczka i cynamon. Mieszam i wykładam do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam i ugniatam ciasteczka na dnie tortownicy, a następnie wstawiam do lodówki.

Składniki na ciasto:

500 g jabłek

1 szklanka siekanych orzechów (ulubionych)

2 garście rodzynek lub suszonej żurawiny

500 g zmielonego twarogu

½ szklanki cukru

4 jajka

1 łyżeczka wanilii

Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę, a następie mieszam z orzechami i rodzynkami.

Mieszankę jabłkową wykładam na ciasteczka do tortownicy.

Do twarogu dodaję cukier i miksuję do całkowitego połączenia się składników. Zmniejszam obroty, dodaję po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaję wanilię i krótko mieszam. Masę twarogową wykładam na jabłka. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. W tym czasie przygotowuję kruszonkę.

Składniki na warstwę chrupiącą:

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

¼ szklanki brązowego cukru

75 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam kruszonkę. Następnie wykładam kruszonkę na podpieczony sernik i piekę kolejne 45 minut.

Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik na 30 minut do przestygnięcia.

Sernik jest najlepszy po całkowitym ostudzeniu.

Serojabłecznik gotowy. Smacznego 😊

Serojabłecznik

Serojabłecznik

Serojabłecznik

Przepis pochodzi z książki „Po prostu pyszne. Gotowanie 2” Rona Kalenuika

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *