Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z rabarbarem i odrobiną cukru pudru – czyli tak prosto, a tak pysznie.
Doskonale kruche ciasto sprawdza się z każdymi owocami, ale rabarbar jest jakiś szczególny 😉
Składniki na ciasto:
1/2 kilograma mąki pszennej (tortowej lub 500)
220 g masła
4 żółtka (z białek możecie zrobić koszyczki bezowe😊 )
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Dodatkowo:
500 g rabarbaru
2 łyżki cukru
Z mąki, soli, cukru waniliowego, cukru pudru, żółtek i 200 g masła zagniatam ciasto do konsystencji mokrego piasku. Odkładam dwie pełne garście ciasta do miseczki, a do reszty ciasta dodaję 20 g masła i zagniatam całość w kulkę.
Ciasto wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykładam do blaszki wielkości 30 x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem na całej powierzchni i wstawiam na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
W tym czasie obieram i myję rabarbar i kroję na kawałki. Rabarbar wsypuję do miski i dodaję do niego cukier. Mieszam.
Rabarbar wykładam na podpieczone ciasto i posypuję odłożonym wcześniej ciastem.
Całość piekę jeszcze 30-35 minut, aż góra zrobi się rumiana.
Po przestygnięciu ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😊