Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasta

Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem i odrobiną cukru pudru – czyli tak prosto, a tak pysznie.

Doskonale kruche ciasto sprawdza się z każdymi owocami, ale rabarbar jest jakiś szczególny 😉

Składniki na ciasto:

1/2 kilograma mąki pszennej (tortowej lub 500)

220 g masła

4 żółtka (z białek możecie zrobić koszyczki bezowe😊 )

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

Dodatkowo:

500 g rabarbaru

2 łyżki cukru

Z mąki, soli, cukru waniliowego, cukru pudru, żółtek i 200 g masła zagniatam ciasto do konsystencji mokrego piasku. Odkładam dwie pełne garście ciasta do miseczki, a do reszty ciasta dodaję 20 g masła i zagniatam całość w kulkę.

Ciasto wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykładam do blaszki wielkości 30 x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem na całej powierzchni i wstawiam na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

W tym czasie obieram i myję rabarbar i kroję na kawałki. Rabarbar wsypuję do miski i dodaję do niego cukier. Mieszam.

Rabarbar wykładam na podpieczone ciasto i posypuję odłożonym wcześniej ciastem.

Całość piekę jeszcze 30-35 minut, aż góra zrobi się rumiana.

Po przestygnięciu ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *