mazurek prostokątny z czekoladą i suszonymi morelami
Ciasta,  Vege,  Wielkanoc

Mazurek z czekoladą (vege)

Rzeczą oczywistą jest, że Wielkanoc jajkiem stoi, ale przecież weganie też muszą coś jeść 😊😊😊

Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mazurka w wersji wegańskiej z czekoladą i suszonymi owocami.

Musze przyznać, że ciasto wyszło smaczne i polecam je wszystkim na świąteczny stół 😊

Składniki:

3 szklanki maki

1 szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki musu jabłkowego

125 g KASI (dla wegan – z olejów roślinnych)

Polewa:

50 g KASI (j. w.)

 1 łyżka kakao

3 łyżki ksylitolu

2 łyżki mleka sojowego

Dodatkowo

Suszone owoce

Dżem

Mielone migdały

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5-7 mm, wykrawam prostokąt i układam na blaszce wyłożonej papierem. Z reszty robię rant i układam na cieście.

Ciasto nakłuwam w kilku miejscach widelcem i wstawiam do piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, aż zrobi się rumiane. Odstawiam do wystygnięcia.

Składniki na polewę wkładam do rondelka, podgrzewam i mieszam, aż do rozpuszczenia. Następnie polewę wylewam na schłodzone ciasto. Odstawiam do przestygnięcia.

Ciasto dekoruję suszonymi owocami i dżemem. U mnie to morele i dżem morelowy. Posypuję mielonymi migdałami.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *