Mazurek z czekoladą (vege)
Rzeczą oczywistą jest, że Wielkanoc jajkiem stoi, ale przecież weganie też muszą coś jeść 😊😊😊
Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mazurka w wersji wegańskiej z czekoladą i suszonymi owocami.
Musze przyznać, że ciasto wyszło smaczne i polecam je wszystkim na świąteczny stół 😊
Składniki:
3 szklanki maki
1 szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki musu jabłkowego
125 g KASI (dla wegan – z olejów roślinnych)
Polewa:
50 g KASI (j. w.)
1 łyżka kakao
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki mleka sojowego
Dodatkowo
Suszone owoce
Dżem
Mielone migdały
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5-7 mm, wykrawam prostokąt i układam na blaszce wyłożonej papierem. Z reszty robię rant i układam na cieście.
Ciasto nakłuwam w kilku miejscach widelcem i wstawiam do piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut, aż zrobi się rumiane. Odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na polewę wkładam do rondelka, podgrzewam i mieszam, aż do rozpuszczenia. Następnie polewę wylewam na schłodzone ciasto. Odstawiam do przestygnięcia.
Ciasto dekoruję suszonymi owocami i dżemem. U mnie to morele i dżem morelowy. Posypuję mielonymi migdałami.
Smacznego 😊