Sernik 3 sery z kajmakowym spodem
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik 3 sery z kajmakowym spodem

Delikatny, wilgotny, kremowy – taki jest sernik 3 sery z kajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny 😊

Składniki na kajmakowy spód:

150 g masła

2 łyżki kajmaku

2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre

Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego piasku. Jeśli widzicie jeszcze w rondelku masło, dodajcie więcej ciasteczek. Następnie do ciasteczek dodaję masę kajmakową i całość dokładnie mieszam.

Spód wykładam na blaszkę (30 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.

W tym czasie przygotowuję masę serową.

Składniki na masę serową:

500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

250 g mascarpone

250 g ricotty

6 jajek

¾ szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

350 ml śmietanki 30%

3 garście migdałów w płatkach

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Śmietankę ubijam i odstawiam. Jajka i cukier ubijam mikserem. Następnie zmniejszam do minimum obroty miksera i dodaję stopniowo wszystkie sery, cukier waniliowy, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Wyłączam mikser i dodaję ubitą śmietankę. Mieszam delikatnie łopatką. Na koniec dodaję migdały i ponownie delikatnie mieszam.

Sernik wylewam na kajmakowy spód i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 65 minut.

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego 😊

Sernik 3 sery z kajmakowym spodem
Sernik 3 sery z kajmakowym spodem
Sernik 3 sery z kajmakowym spodem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *