Deserek kokosowa krówka
Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. Dla przełamania słodyczy dodałam dżem z czarnej porzeczki i taka kompozycja świetnie trafia w słodkie podniebienie 🙂
Z podanych składników przygotujecie 4 deserki o wielkości 120 ml
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
200 ml śmietanki 30%
100 g mascarpone
1 płaska łyżka cukru pudru (nie polecam więcej, nawet jeśli krem wydaje się Wam nie za słodki. Dojdzie jeszcze bardzo słodka masa krówkowa)
1 płaska łyżeczka wanilii
½ szklanki wiórków kokosowych
4 czubate łyżki masy krówkowej lub kajmaku
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez dodatku białego cukru)
4 biszkopty (u mnie Lady Fingers)
3 kostki czekolady
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, cukier puder i wanilię. Całość miksuję do połączenia się składników. Do kremu dodaję następnie wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łopatką, nie za długo.
Teraz mogę już przystąpić do składania deserków. Na dno kładę łyżkę kremu, następnie wkładam biszkopcik (jeśli macie biszkopty Lady Fingers, przełamcie je na pół).
Na biszkopcik kładę pół łyżeczki kremu, a na krem wykładam następnie 1 czubatą łyżkę kajmaku, 1 łyżkę dżemu z czarnej porzeczki i całość przykrywam 1 łyżką kremu.
Krem wyrównuję i na krem trę trochę czekolady.
Tak przygotowuję każdy deserek. Na koniec możecie dowolnie ozdobić deserki. U mnie skromnie, tylko 1 kawałeczek ptasiego mleczka.
Deserki wstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby biszkopcik zrobił się miękki i smaki się połączyły.
Deserek kokosowa krówka gotowy. Smacznego 🙂