Ciasteczka kruche
Ciasteczka kruche zawsze znajdą swojego amatora – tym razem przygotowałam je w 4 smakach, trochę zaszalałam 😉 Ale zapewniam, że przygotowanie ich zajmie chwilę.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 40 ciasteczek:
250 g masła
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
3 ¼ szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych orzechów
Przygotowanie:
Cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko (białko wykorzystam do smarowania ciasteczek) ucieram na puszystą masę. Następnie łączę masę jajeczną z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem i szybko zagniatam ciasto ręką.
Ciast dzielę na 4 części. Jedną zostawiam, do drugiej dodaję kakao, do trzeciej cynamon, a do czwartej mielone orzechy (tutaj możesz dodać jeszcze odrobinę cynamonu, jeśli po wyrobieniu ciasto nie będzie troszkę ciemniejsze niż część bez dodatków), wyrabiam do połączenia się składników.
Oczywiście możesz bawić się smakami i ich kompozycją – panuje tutaj całkowita dowolność 🙂 Dodaj po prostu to, co lubisz – mak, migdały, sezam, tartą czekoladę…
Następnie rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 1 cm, szerokość ok. 7 cm i długość około 30 cm (stolnicę należy podsypać mąką, żeby ciasta się nie przykleiły).
Układam warstwy jedna na drugiej od najciemniejszej do najjaśniejszej. Żeby warstwy się dobrze skleiły, każdą warstwę smaruję pozostałym białkiem (oprócz ostatniej).
Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 40 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki, odwijam i kroję na plastry grubości ok. 5-6 mm.
Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut.
Ciasteczka kruche gotowe. Smacznego 😊