Sernik gotowany
To sernik, która zawsze się udaje. Nic nie opada, nic się nie napowietrza, konsystencja jest kremowa a smak świetny.
Jeśli byłeś/aś bywalcem przedszkola w latach 80-tych, to możesz znać ten smak – ugotowany ser na słodko, który dostawaliśmy w niewielkich miseczkach.
Dzisiaj zaproponuję Ci wersję z migdałami i czekoladą, którą naprawdę warto wypróbować.
Przepis z rodzinnego zeszytu znowu był bogaty w cukier i margarynę, zatem poniżej podaję wersję, którą wykonuję dzisiaj po lekkich zmianach.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
1,2 kg twarogu (najlepiej takiego nie z wiaderka)
1 szklanka cukru
6 jajek
200 g masła
cukier wanilinowy lub wanilia
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
0,5 l mleka
6 paczek ciastek petite beurre (tych pakowanych po 10, polecam te grube i twarde)
trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek
Przygotowanie:
Masło i cukier wkładamy do sporego garnka (gotuję zawsze w garnku o średnicy 24 cm), podgrzewamy i rozpuszczamy.
W osobnej misce miksujemy zmielony twaróg z całymi jajkami. Następnie dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując.
2 budynie rozprowadzamy w 0,5 l mleka i wlewamy do masy serowej, czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje.
Dodajemy pokrojone (lub płatki lub słupki) migdały (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika.
Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego (może być też np. alkohol, zależy od upodobań) i maczamy po jednym ciastku.
Ciastka układamy na dnie blachy, jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku.
Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik przygotowujemy polewę czekoladową:
100 g masła
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
Wszystko umieszczamy w niewielkim garnuszku i rozpuszczamy, a następnie polewamy sernik.
Można też rozpuścić czekoladę, dodać do niech trochę słodkiej śmietanki 36% i łyżkę miodu (świetnie nadaje polewie połysk).
Sernik wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy, najlepiej kilka godzin (to jest najtrudniejszy etap:))
Efekt? Zobaczcie poniżej:
Smacznego 🙂