Deserki z jagodami
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery

Deserki z jagodami

Te deserki z jagodami to wspomnienie dzieciństwa w trochę „podkręconej” wersji, bo kto z nas nie pamiętałby kaszki manny gotowanej na gęsto? Podawanej często z owocami albo z cynamonem?

Zobacz, jak może wyglądać kaszka z jagodami i kilkoma innymi dodatkami, które sprawią, że będzie pełnoprawnym deserkiem gotowym dla gości 🙂

Podane składniki wystarczą na 4 porcje po pojemników 120 ml.

Składniki na kaszkę:

400 ml mleka

1 szczypta soli

3,5 łyżki kaszy manny (45g)

1 łyżeczka wanilii

1/2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko, sól i wanilię wlewam do rondelka i zagotowuję, a następnie wsypuję powoli kaszę cały czas mieszając rózgą. Gotuję na średnim ogniu, aż kaszka zgęstnieje, cały czas mieszam. Odstawiam do przestygnięcia na 10 minut, a następnie dzielę jeszcze ciepłą kaszkę na 4 pojemniczki, które wstawiam do lodówki.

Teraz przygotowuję warstwę czekoladową.

Składniki na warstwę czekoladową:

50 g czekolady (ulubionej)

50 ml śmietanki

1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam w małym garnuszku, wkruszam do niej czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilkę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników. Przestygniętą czekoladę wykładam na kaszkę. Deserki ponownie wędrują do lodówki.

Zabieram się za frużelinę jagodową.

Składniki na frużelinę jagodową:

250 g jagód (mogą być mrożone)

1 łyżka soku z cytryny

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

½ łyżki cukru pudru (lubi więcej, do smaku)

Przygotowanie:

Jagody umieszczam w garnuszku, dodaję sok z cytryny i cukier puder i podgrzewam, aż jagody puszczą sok. Następnie mąkę ziemniaczaną wsypuję do kubeczka, dodaję 30 ml zimnej wody, mieszam, dodaję 2 łyżki gorących jagód, ponownie mieszam i wlewam do pozostałych jagód. Całość dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu, aż jagody zgęstnieją. Kiedy jagody przestygną, umieszczam je w pojemniczkach, na czekoladzie. Deserki wstawiam do lodówki i przygotowuję chrupkę.

Składniki na chrupkę:

50 g czekolady mlecznej lub ciemnej

1 łyżka oleju

25 g płatków kukurydzianych

1 garść ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej olej i mieszam. Kiedy czekolada dobrze przestygnie, dosypuję do niej rozkruszone płatki kukurydziane i posiekane orzechy. Całość mieszam i wykładam na płaski talerz, który wcześniej wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Chrupkę rozprowadzam równomiernie i talerz wstawiam do lodówki.

Kiedy chrupka zastygnie, łamię ją na małe kawałki. Wyciągam deserki z lodówki i posypuję je chrupką. Na koniec możecie dodać jeszcze jakiś akcencik – u mnie to kilka jagód na wierzchu.

Deser z jagodami gotowy. Smacznego 🙂

Deserki z jagodami

Deserki z jagodami

Deserki z jagodami
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here