Deserki z jagodami
Te deserki z jagodami to wspomnienie dzieciństwa w trochę „podkręconej” wersji, bo kto z nas nie pamiętałby kaszki manny gotowanej na gęsto? Podawanej często z owocami albo z cynamonem?
Zobacz, jak może wyglądać kaszka z jagodami i kilkoma innymi dodatkami, które sprawią, że będzie pełnoprawnym deserkiem gotowym dla gości 🙂
Podane składniki wystarczą na 4 porcje po pojemników 120 ml.
Składniki na kaszkę:
400 ml mleka
1 szczypta soli
3,5 łyżki kaszy manny (45g)
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mleko, sól i wanilię wlewam do rondelka i zagotowuję, a następnie wsypuję powoli kaszę cały czas mieszając rózgą. Gotuję na średnim ogniu, aż kaszka zgęstnieje, cały czas mieszam. Odstawiam do przestygnięcia na 10 minut, a następnie dzielę jeszcze ciepłą kaszkę na 4 pojemniczki, które wstawiam do lodówki.
Teraz przygotowuję warstwę czekoladową.
Składniki na warstwę czekoladową:
50 g czekolady (ulubionej)
50 ml śmietanki
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam w małym garnuszku, wkruszam do niej czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilkę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników. Przestygniętą czekoladę wykładam na kaszkę. Deserki ponownie wędrują do lodówki.
Zabieram się za frużelinę jagodową.
Składniki na frużelinę jagodową:
250 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżki cukru pudru (lubi więcej, do smaku)
Przygotowanie:
Jagody umieszczam w garnuszku, dodaję sok z cytryny i cukier puder i podgrzewam, aż jagody puszczą sok. Następnie mąkę ziemniaczaną wsypuję do kubeczka, dodaję 30 ml zimnej wody, mieszam, dodaję 2 łyżki gorących jagód, ponownie mieszam i wlewam do pozostałych jagód. Całość dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu, aż jagody zgęstnieją. Kiedy jagody przestygną, umieszczam je w pojemniczkach, na czekoladzie. Deserki wstawiam do lodówki i przygotowuję chrupkę.
Składniki na chrupkę:
50 g czekolady mlecznej lub ciemnej
1 łyżka oleju
25 g płatków kukurydzianych
1 garść ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej olej i mieszam. Kiedy czekolada dobrze przestygnie, dosypuję do niej rozkruszone płatki kukurydziane i posiekane orzechy. Całość mieszam i wykładam na płaski talerz, który wcześniej wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Chrupkę rozprowadzam równomiernie i talerz wstawiam do lodówki.
Kiedy chrupka zastygnie, łamię ją na małe kawałki. Wyciągam deserki z lodówki i posypuję je chrupką. Na koniec możecie dodać jeszcze jakiś akcencik – u mnie to kilka jagód na wierzchu.
Deser z jagodami gotowy. Smacznego 🙂