Domowe marcepanki
Te przepyszne domowe marcepanki zrobicie w zaledwie kilka chwil. A największą ich zaletą jest to, że sami możecie dopasować stopień ich słodyczy.
Większość marcepanków ze sklepu jest dla mnie za słodka, dlatego zdecydowanie wybieram domowe, gdzie wyraźnie czuć smak migdałów i Wam również polecam 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
1 szklanka mielonych migdałów (100g)
1/4-3/4 szklanki cukru pudru (to zależy, jaki stopień słodyczy chcesz uzyskać. Zacznij od najmniejszej ilości, próbuj i ewentualnie dodawaj cukru pudru do masy)
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 łyżki pasty migdałowej (u mnie taka) (idealnie sprawdzi się też pasta pistacjowa – próbowałam!)
30 ml Amaretto
20 ml rumu lub whisky (opcjonalnie, ale polecam, świetnie podkręca smak)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Następnie formuję dowolnego kształtu marcepanki. Wykorzystałam do tego foremkę silikonową z serduszkami, a z drugiej części masy uformowałam kulki.
Tak przygotowane marcepanki zostawiam w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż lekko podeschną.
Na koniec można zanurzyć je w czekoladzie. W tym celu rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę oleju (na 100g czekolady 1 łyżka oleju). Można też dodać siekane orzechy. Marcepanki zanurzam w przestygniętej lekko czekoladzie i odkładam na papier do pieczenia.
Po zastygnięciu czekolady domowe marcepanki są gotowe do jedzenia.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz
KarolinaK
uwielbiam, kiedy przesyłacie mi takie zdjęcia i piszecie, że to był smakowy obłęd. marcepanki w wersji pistacjowej w wykonaniu Justyny. dzięki 😊