Domowe marcepanki
5 składników,  Bez pieczenia,  Ciasta,  Vege,  W 30 minut,  Wielkanoc

Domowe marcepanki

Te przepyszne domowe marcepanki zrobicie w zaledwie kilka chwil. A największą ich zaletą jest to, że sami możecie dopasować stopień ich słodyczy.

Większość marcepanków ze sklepu jest dla mnie za słodka, dlatego zdecydowanie wybieram domowe, gdzie wyraźnie czuć smak migdałów i Wam również polecam 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

1 szklanka mielonych migdałów (100g)

1/4-3/4 szklanki cukru pudru (to zależy, jaki stopień słodyczy chcesz uzyskać. Zacznij od najmniejszej ilości, próbuj i ewentualnie dodawaj cukru pudru do masy)

1 łyżeczka aromatu migdałowego

2 łyżki pasty migdałowej (u mnie taka) (idealnie sprawdzi się też pasta pistacjowa – próbowałam!)

30 ml Amaretto

20 ml rumu lub whisky (opcjonalnie, ale polecam, świetnie podkręca smak)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Następnie formuję dowolnego kształtu marcepanki. Wykorzystałam do tego foremkę silikonową z serduszkami, a z drugiej części masy uformowałam kulki.

Tak przygotowane marcepanki zostawiam w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż lekko podeschną.

Na koniec można zanurzyć je w czekoladzie. W tym celu rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę oleju (na 100g czekolady 1 łyżka oleju). Można też dodać siekane orzechy. Marcepanki zanurzam w przestygniętej lekko czekoladzie i odkładam na papier do pieczenia.

Po zastygnięciu czekolady domowe marcepanki są gotowe do jedzenia.

Smacznego 🙂

Domowe marcepanki

Domowe marcepanki

Domowe marcepanki

Domowe marcepanki

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here