Domowe belriso
Domowe belriso to łatwy i szybki deser, który przygotujecie właściwie w 30 minut.
A dodatkową zaletą jest to, że możecie bawić się smakami – dodaj po prostu ulubione owoce i za każdym razem Twój deser ryżowy będzie inny 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
100 g (1 paczka) ryżu jaśminowego
½ szklanki mleka
1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru lub innego słodzika
Przygotowanie:
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
(jeśli gotujesz ryż w paczce, po ugotowaniu wysyp go bezpośrednio do garnka).
Mleko mieszam z budyniem i cukrem i dodaję do gorącego ryżu. Podgrzewam na delikatnym ogniu, aż ryż lekko zgęstnieje.
Następnie ściągam garnek z ryżem z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowuję frużelinę.
Składniki:
200 g wiśni (lub innych ulubionych owoców, mogą być mrożone)
1-2 łyżki cukru lub innego słodzika (w zależności od słodkości, którą chcesz uzyskać)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie wsypuję do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, aż wiśnie puszczą sok a cukier się rozpuści.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do gorących wiśni.
Chwilkę gotuję, aż wiśnie zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do przestygnięcia.
Teraz mogę złożyć deserki. U mnie wyszły 4 sztuki, ale słoiczki są duże i ze spokojem możecie przygotować 8 deserków.
Na dno słoiczka kładę 2 łyżki ryżu, następnie 2 łyżki frużeliny i znowu 2 łyżki ryżu.
Górę przyozdabiam tym, co lubię – u mnie to czekolada mleczna, gorzka i płatki migdałów.
Domowe belriso gotowe. Smacznego 🙂
Jeżeli lubisz desery z ryżem, może zainteresować Cię też przepis na ciasto z ryżem preparowanym, który znajdziesz w tym miejscu.
2 komentarze
Truskawkowa Fiesta
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Karolina
Dziękuję bardzo i pozdrawiam 🙂