Topfenstrudel czyli strudel serowy
Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję.
Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu 🙂
(Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany 🙂 )
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
2 jajka
1 szczypta soli
250 g twarogu (nie z wiaderka, chyba że jest gęsty)
2 łyżki rumu
50 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 garście rodzynek (jeśli lubicie, ja pomijam)
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
2 łyżki kaszy manny
Żółtko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, cukier puder i proszek budyniowy miksuję delikatnie do uzyskania jednolitej masy, dodaję ewentualnie rodzynki i mieszam.
Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Na sam koniec dodaję kaszę manną i ponownie delikatnie mieszam.
Masę wykładam na rozłożone ciasto francuskie zostawiając z każdej strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam.
Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, aż góra zrobi się brązowo-złota.
Topfenstrudel czyli strudel serowy gotowy.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
Smacznego 🙂