Sernik Amaretto
Wspaniały, kremowy sernik Amaretto. Z przepyszną warstwą czekolady i prażonymi płatkami migdałów. Smakuje wybornie i chyba uzależnia 🙂 Przekonajcie się sami.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
1 łyżka kakao
100 g roztopionego masła
½ szklanki mielonych migdałów
Przygotowanie:
Ciasteczka blenduję na piasek. Do roztopionego masła dodaję zmielone migdały, kakao i zmielone ciasteczka. Składniki mieszam i wykładam do tortownicy 21-22 cm. Formuję spód i boczki i wstawiam tortownicę do lodówki.
Teraz przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
200 ml śmietanki 30%
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki aromatu migdałowego (u mnie taki)
60 ml Amaretto
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski, dodaję cukier i mieszam mikserem dodając po jednym jajku. Następnie dodaję aromat migdałowy, Amaretto i mąkę, miksuję krótko do połączenia się składników.
Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Mieszam delikatnie łopatką.
Masę serową przekładam na spód ciasteczkowy i tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 5 minut. Następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam na 10 minut.
Wyciągam sernik z piekarnika i odstawiam do całego wystygnięcia. Następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin.
Na koniec przygotowuję czekoladową polewę.
Składniki na czekoladowy wierzch:
50 g stopionego masła (jeśli chcesz, aby polewa była bardziej elastyczna, nie chrupka, zamiast masła użyj 50 ml śmietanki 30%)
100 g ulubionej czekolady
75 ml Amaretto
2 garście płatków migdałów
Przygotowanie:
Masło i czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (w wersji ze śmietanką podgrzewam śmietankę w rondelku, dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do połączenia się składników).
Do rozpuszczonej czekolady dodaję Amaretto, mieszam i wylewam na schłodzony sernik.
Płatki migdałów prażę na patelni, odstawiam na przestygnięcia i wykładam na sernik.
Sernik Amaretto gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Meble na wymiar Gorzów
Serniczek wygląda obłędnie! Na pewno smakuje jeszcze lepiej 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam 🙂