Herbatniki
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka

Herbatniki

Herbatniki idealne na jesień – to była moja pierwsza myśl, ale zapewniam Was, że te herbatniki są idealne na każdą porę roku 🙂

Bardzo delikatne, kruche, waniliowe – rewelacyjny mały dodatek do herbaty, ale do kawy też 😉

Przepisem na te wspaniałe herbatniki podzieliła się ze mną Pani Ewa Czekawy.

Pani Ewo, bardzo dziękuję za ten doskonały przepis 😀

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)

1 szklanka mąki ziemniaczanej

200 g masła

½ szklanki cukru pudru (możecie dać troszkę więcej, ja zrobiłam mniej słodkie 🙂 )

1 jajko

3 żółtka

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Masło, cukier puder, jajko, żółtka, sól i cukier waniliowy ucieram na jednolitą masę.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam z proszkiem, a następnie dodaję do masy maślanej. Wyrabiam ciasto, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość 5-7 mm i wykrawam kwadraty lub inne dowolne kształty.

Herbatniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-23 minuty, aż staną się lekko złote.

Herbatniki gotowe. Smacznego 🙂

Herbatniki

Herbatniki

Herbatniki
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here