Herbatniki
Herbatniki idealne na jesień – to była moja pierwsza myśl, ale zapewniam Was, że te herbatniki są idealne na każdą porę roku 🙂
Bardzo delikatne, kruche, waniliowe – rewelacyjny mały dodatek do herbaty, ale do kawy też 😉
Przepisem na te wspaniałe herbatniki podzieliła się ze mną Pani Ewa Czekawy.
Pani Ewo, bardzo dziękuję za ten doskonały przepis 😀
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
200 g masła
½ szklanki cukru pudru (możecie dać troszkę więcej, ja zrobiłam mniej słodkie 🙂 )
1 jajko
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, jajko, żółtka, sól i cukier waniliowy ucieram na jednolitą masę.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam z proszkiem, a następnie dodaję do masy maślanej. Wyrabiam ciasto, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość 5-7 mm i wykrawam kwadraty lub inne dowolne kształty.
Herbatniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-23 minuty, aż staną się lekko złote.
Herbatniki gotowe. Smacznego 🙂