Piernik dojrzewający II
Boże Narodzenie,  Ciasta

Piernik dojrzewający II

Piernik dojrzewający II to już druga propozycja ode mnie na piernik dojrzewający. Wspaniale aromatyczny, mięciutki i przepyszny.

Tym razem połowa z chałwą, a połowa z marcepanem, no i oczywiście z domowymi powidłami 🙂

Lepiej już chyba być nie może 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

1 kg mąki tortowej

1 2/3 szklanki miodu

2/3 szklanki cukru

100 g masła

125 g smalcu

4 jajka

4 łyżeczki sodki

200 ml mleka

60 g przyprawy do pierników

Przygotowanie:

Miód, cukier, masło i smalec podgrzewam i rozpuszczam w garnku.

Mąkę mieszam z przyprawą do pierników. Mleko lekko podgrzewam, musi być letnie.

Do mąki dodaję mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem).

Tak przygotowane ciasto przekładam do miski, którą przykrywam ściereczką kuchenną i całość odstawiam w chłodne miejsce na 4-8 tygodni.

Po tym czasie dzielę ciasto na 3 równe części. Każdą część podsypuję dobrze mąką i rozwałkowuję do blaszki 30 x 35 cm.

Każdy blat piekę około 18-20 minut w 170 stopniach.

Kiedy blaty wystygną, przekładam je ulubionymi dodatkami.

U mnie to domowe powidła, masa chałwowa i marcepanowa.

Na przełożony piernik kładę deseczkę, którą obciążam na przykład słoikiem ogórków, żeby piernik się „związał” 😉

Następnego dnia przygotowuję polewę czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

120 ml śmietanki 30%

150 g czekolady ciemnej (u mnie 64%)

50 g czekolady mlecznej

60 g masła

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, następnie wkruszam do niej czekolady, dodaję masło i miód i na chwilę odstawiam. Kiedy czekolada zrobi się miękka, mieszam do połączenia się składników.

Piernik kroję wzdłuż na dwa placki i każdy placek oblewam jeszcze lekko ciepłą czekoladą.

Odstawiam do zastygnięcia. Piernik ozdabiam dowolnie na przykład orzechami albo małymi pierniczkami.

Piernik dojrzewający najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego 🙂

Piernik dojrzewający II

Piernik dojrzewający II

Piernik dojrzewający II
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here