Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to klasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki 🙂
Dzisiaj ciasto drożdżowe z jagodami. Dla mnie to jedna z lepszych wersji z owocami.
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko i 2 żółtka
100 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
5 dag świeżych drożdży
250 ml mleka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
5 łyżek cukru
6 łyżek mąki
100 g masła
cukier waniliowy
300 g jagód
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Międzyczasie podgrzewamy lekko mleko, powinno być letnie, rozpuszczamy masło.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy dużą (drewnianą) łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite.
Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem.
Na cieście rozprowadzamy równomiernie jagody i odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.
Międzyczasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli kruszonka jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę cukru i mąki. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, tzn. można ją zlepić zaciskając rękę, ale pod lekkim naciskiem powinna się znowu rozpaść 🙂
Wyciągamy blaszkę z piekarnika, wysypujemy na ciasto kruszonkę i wstawiamy ciasto drożdżowe ponownie do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, w razie potrzeby pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Ciasto drożdżowe polecam na ciepło. Ten jagodowy smak jest obłędny 🙂
Smacznego 🙂
2 komentarze
Magda
Karolino, cieszę się z Twojego bloga niezmiernie. Nareszczie poznam tajemne receptury Twoich przepysznych ciast i ciasteczek😁. Zabieram się do pieczenia!
Karolina
🙂 Dziękuję i miłej zabawy!