Ciasta,  Drożdżowe

Ciasto drożdżowe

To klasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki 🙂

Dzisiaj ciasto drożdżowe z jagodami. Dla mnie to jedna z lepszych wersji z owocami.

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się.

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

1 jajko i 2 żółtka

100 g masła

1 cukier waniliowy

5 dag świeżych drożdży

250 ml mleka

0,5 szklanki cukru

szczypta soli

Składniki na kruszonkę

ok. 5 łyżek cukru

ok. 6 łyżek mąki

100 g masła

cukier waniliowy

300 g jagód

Uwaga: szklanka 200 ml

Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Międzyczasie podgrzewamy lekko mleko, powinno być letnie, rozpuszczamy masło.

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy dużą (drewnianą) łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite.

Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem.

Na cieście rozprowadzamy równomiernie jagody i odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.

Międzyczasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli kruszonka jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę cukru i mąki. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, tzn. można ją zlepić zaciskając rękę, ale pod lekkim naciskiem powinna się znowu rozpaść 🙂

Wyciągamy blaszkę z piekarnika, wysypujemy na ciasto kruszonkę i wstawiamy ciasto drożdżowe ponownie do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, w razie potrzeby pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Ciasto drożdżowe polecam na ciepło. Ten jagodowy smak jest obłędny 🙂

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *