Ciasta,  Ciastka,  Karnawał

Markizy w czekoladzie

Czy macie dziecięce wspomnienia związane z markizami?

Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… Taki był nasz system, który mamę przyprawiał o dreszcze, bo przecież kruszyliśmy niemiłosiernie ? Ale tradycja rzecz święta…

Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami.

Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru pudru

4 żółtka

1 i ¼ kostki masła  (24 dag)

Dodatkowo:

1 słoiczek masła orzechowego

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

1 czekolada mleczna

1 czekolada gorzka

Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut.

Ciastka pozostawiam do wystygnięcia.

Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem.

Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia.

Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam każde ciastko.

Czekam do zastygnięcia czekolady i gotowe.

Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *