Ciasta,  Ciastka,  Karnawał

Markizy w czekoladzie

Markizy w czekoladzie to ciastka ze szczyptą sentymentu 🙂 Czy macie dziecięce wspomnienia związane z markizami?

Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… Taki był nasz system, który mamę przyprawiał o dreszcze, bo przecież kruszyliśmy niemiłosiernie 😀 Ale tradycja rzecz święta…

Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Dlatego mam dla Was przepis na markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej (280g)

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru pudru

4 żółtka

240 g masła

Dodatkowo:

1 słoiczek masła orzechowego (u mnie crunchy)

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut.

Ciastka pozostawiam do wystygnięcia.

Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem. Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia.

Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję olej. Następnie polewam czekoladą każde ciastko.

Markizy w czekoladzie gotowe. Smacznego 🙂

Markizy w czekoladzie

Markizy w czekoladzie

Markizy w czekoladzie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here