Markizy w czekoladzie
Markizy w czekoladzie to ciastka ze szczyptą sentymentu 🙂 Czy macie dziecięce wspomnienia związane z markizami?
Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… Taki był nasz system, który mamę przyprawiał o dreszcze, bo przecież kruszyliśmy niemiłosiernie 😀 Ale tradycja rzecz święta…
Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Dlatego mam dla Was przepis na markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej (280g)
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
240 g masła
Dodatkowo:
1 słoiczek masła orzechowego (u mnie crunchy)
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut.
Ciastka pozostawiam do wystygnięcia.
Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem. Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia.
Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję olej. Następnie polewam czekoladą każde ciastko.
Markizy w czekoladzie gotowe. Smacznego 🙂
Jeden komentarz
Karolina
A tak prezentują się markizy w wykonaniu Pani Kasi. Prawda, że warto się skusić? 🙂