
Markizy w czekoladzie
Czy macie dziecięce wspomnienia związane z markizami?
Okręcanie, rozklejanie, wyjadanie kremu i na koniec zjadanie ciasteczka… Taki był nasz system, który mamę przyprawiał o dreszcze, bo przecież kruszyliśmy niemiłosiernie ? Ale tradycja rzecz święta…
Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami.
Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 i ¼ kostki masła (24 dag)
Dodatkowo:
1 słoiczek masła orzechowego
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut.
Ciastka pozostawiam do wystygnięcia.
Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem.
Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia.
Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam każde ciastko.
Czekam do zastygnięcia czekolady i gotowe.
Smacznego ?



Zobacz również

Bezy migdałowe z musem czekoladowym
13 lutego, 2019
Deser malinowy z dodatkiem czekolady
29 kwietnia, 2019