Kostki migdałowe w czekoladzie
Czasami przepisy powstają w wyniku nudy. 😊 Tak było w przypadku kostki (a właściwie poduszeczki) migdałowej w czekoladzie.
Jak się nie jest kierowcą, to nudy w samochodzie, więc powstają pomysły na różne cuda… 😊
I proszę… oto wynik tej nudy – kostki migdałowe w czekoladzie – czyli migdałowy biszkopt z ulubionym dżemem polany czekoladą.
Do przygotowania około 20 kostek potrzebujemy:
Biszkopt:
1 szklanka mielonych migdałów (lub orzechów)
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 białek
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
Do zdobienia:
ulubiony dżem
2 tabliczki czekolady
Uwaga: szklanka 200 ml
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową, ziemniaczaną i zmielone migdały mieszam.
Dodaję do ubitej masy i następnie mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut.
Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki 😊). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu możemy najpierw posmarować cały biszkopt, a dopiero później kroić na kawałki.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, polewam nią kostki. Najlepiej zrobić to na papierze, albo na kratce. Boki można „dosmarować” czekoladą przy pomocy noża.
Teraz czekamy, albo i nie, aż czekolada zastygnie 😊
Kostki migdałowe w czekoladzie gotowe. Smacznego 😊