Babki i babeczki,  Ciasta,  Ciastka

Kostki migdałowe w czekoladzie

Czasami przepisy powstają w wyniku nudy. 😊 Tak było w przypadku kostki (a właściwie poduszeczki) migdałowej w czekoladzie.

Podczas podróży samochodem w roli pasażera, kiedy to nie trzeba się skupiać, można podziwiać przyrodę na prawo i lewo, albo wymyślać, co by tu upiec… 😊

Przyszła mi do głowy kostka w czekoladzie z posypką kokosową (przepis już niedługo na blogu), którą mama serwowała nam na deser, ale pomyślałam sobie, że może warto coś zmienić? I tak w podróży powstała kostka migdałowa – czyli migdałowy biszkopt z ulubionym dżemem polany czekoladą.

Do przygotowania około 20 kostek potrzebujemy:

Biszkopt:

1 szklanka mielonych migdałów (lub orzechów)

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 białek

4 żółtka

0,5 szklanki cukru

Do zdobienia:

ulubiony dżem

2 tabliczki czekolady

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową, ziemniaczaną i zmielone migdały mieszam.

Dodaję do ubitej masy i mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut.

Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki 😊). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu możemy najpierw posmarować cały biszkopt, a dopiero później kroić na kawałki.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, polewam nią kostki. Najlepiej zrobić to na papierze, albo na kratce. Boki można “dosmarować” czekoladą przy pomocy noża.

Teraz czekamy, albo i nie, aż czekolada zastygnie 😊

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *