Babki i babeczki,  Ciasta,  Ciastka

Kostki migdałowe w czekoladzie

Czasami przepisy powstają w wyniku nudy. 😊 Tak było w przypadku kostki (a właściwie poduszeczki) migdałowej w czekoladzie.

Jak się nie jest kierowcą, to nudy w samochodzie, więc powstają pomysły na różne cuda… 😊

I proszę… oto wynik tej nudy – kostki migdałowe w czekoladzie – czyli migdałowy biszkopt z ulubionym dżemem polany czekoladą.

Do przygotowania około 20 kostek potrzebujemy:

Biszkopt:

1 szklanka mielonych migdałów (lub orzechów)

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 białek

4 żółtka

0,5 szklanki cukru

Do zdobienia:

ulubiony dżem

2 tabliczki czekolady

Uwaga: szklanka 200 ml

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową, ziemniaczaną i zmielone migdały mieszam.

Dodaję do ubitej masy i następnie mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut.

Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki 😊). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu możemy najpierw posmarować cały biszkopt, a dopiero później kroić na kawałki.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, polewam nią kostki. Najlepiej zrobić to na papierze, albo na kratce. Boki można „dosmarować” czekoladą przy pomocy noża.

Teraz czekamy, albo i nie, aż czekolada zastygnie 😊

Kostki migdałowe w czekoladzie gotowe. Smacznego 😊

Kostki migdałowe w czekoladzie
Kostki migdałowe w czekoladzie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.