Keks makowo-migdałowy
Przepis na keks makowo-migdałowy znalazłam w notatkach mamy. I chociaż ta nazwa kompletnie nie zgadza się z moim wyobrażeniem ciasta zwanego keksem – bo ten powinien być napchany bakaliami – to skład tego ciasta jest tak bogaty, że w sumie może zostać keksem 😉
Keks makowo-migdałowy jest wilgotny i przepyszny – idealny na święta. Spróbujcie koniecznie 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
¾ szklanki cukru
150 g miękkiego masła
5 czubatych łyżek mąki tortowej
4 duże jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 średnie marchewki (250 g)
1 czubata szklanka mielonych migdałów
1 ½ szklanki mielonego maku
1 średnia pomarańcza
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Marchew trę na tarce jarzynowej o małych oczkach. Nadmiar soku odciskam. Ocieram skórkę z pomarańczy, a sok wyciskam.
Masło ucieram z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka, skórkę pomarańczową, 6 łyżek soku pomarańczowego, utartą marchew, mielony mak i mielone migdały.
Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaję ¼ szklanki cukru. Dokładnie ubijam do rozpuszczenia się cukru.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy makowej razem z połową piany i mieszam. Na koniec dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łopatką.
Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Foremkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut do suchego patyczka.
Uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję czekoladę.
Składniki:
100 g czekolady ciemnej
110 ml śmietanki 30%
1 łyżka miodu
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników.
Czekoladę wylewam na ciasto i dowolnie ozdabiam.
Keks makowo-migdałowy gotowy. Smacznego 😊
4 komentarze
Maja
Super przepis. Mój mąż uwielbia takie ciasta i kocha mogdały. Chętnie zrobię tego keksa na te święta.
Karolina
Polecam 🙂 Jest trochę inny niż tradycyjny keks, ale przepyszny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marta
Idealny na świąteczny stół. Tak pięknie i smacznie ozdobiony. :))
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Polecam, bo ma baaardzo ciekawy smak. Jest przepyszny 🙂