Ciasto z jabłkami i orzechami
Babki i babeczki,  Ciasta

Ciasto z jabłkami i orzechami

Niesamowicie aromatyczne ciasto, wilgotne i doskonałe w smaku – ciasto z jabłkami i orzechami smakuje nie tylko jesienią 😊

Składniki:

¾ szklanki cukru

1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

200 g masła

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

¾ szklanki mielonych orzechów

3 jajka

2 średnie jabłka

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Sok z 1 cytryny

Uwaga: szklanka 200 ml

Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach (jabłka od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, i mieszam).

Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, dodaję po jednym jajku cały czas ucierając.

Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaję po jednej łyżce do masy i mieszam.

Jabłka odsączam z soku, mieszam z orzechami i dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam.

Foremkę keksową (długość 30-35 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto, które wstawiam następnie do piekarnika na 60 minut. Piekę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.

Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Smacznego 😊

Ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto z jabłkami i orzechami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *