Ciasto z jabłkami i orzechami
Niesamowicie aromatyczne ciasto, wilgotne i doskonałe w smaku – ciasto z jabłkami i orzechami smakuje nie tylko jesienią 😊
Składniki:
¾ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
200 g masła
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mielonych orzechów
3 jajka
2 średnie jabłka
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Sok z 1 cytryny
Uwaga: szklanka 200 ml
Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach (jabłka od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, i mieszam).
Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, dodaję po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaję po jednej łyżce do masy i mieszam.
Jabłka odsączam z soku, mieszam z orzechami i dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam.
Foremkę keksową (długość 30-35 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto, które wstawiam następnie do piekarnika na 60 minut. Piekę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Smacznego 😊
2 komentarze
Kasia
Z chęcią wypróbuję przepis, bardzo lubie takie ciasta
Karolina
🙂 Polecam gorąco, pachnie i smakuje super 🙂 🙂