Ciasteczka z masłem orzechowym
Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym z odrobiną czekolady to fajny pomysł na coś małego do kawy 😊 Spróbujcie sami.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
½ szklanki cukru brązowego
¼ szklanki cukru białego
6 łyżek masła orzechowego
225 g masła
3 jajka
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 ½ szklanki mąki tortowej
Dodatkowo:
Ulubiona mleczna czekolada
Przygotowanie:
Masło ucieram z masłem orzechowym i dwoma rodzajami cukru. Dodaję jajka i miksuję.
Mąkę przesiewam, dodaję do niej sól i sodę, a następnie całość wsypuję do masy orzechowej. Mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Z ciasta formuję kulki o wielkości ok. 3 cm. Kulki delikatnie spłaszczam i układam na blaszce zostawiając około 2,5 cm odstępu pomiędzy kulkami. Na wierzch każdego ciasteczka kładę ½ kostki czekolady.
Ciasteczka piekę w temperaturze 170 stopni przez 15-18 minut.
Ciasteczka z masłem orzechowym gotowe. Smacznego 😊
Przepis pochodzi z książki „Po prostu pyszne. Gotowanie 2” Rona Kalenuika