Kokosowa słodycz i „Córka zegarmistrza”
Bez pieczenia,  Ciasta,  Ciasto do książki,  Torty

Kokosowa słodycz i „Córka zegarmistrza”

Kokos zawsze kojarzy mi się z wakacjami, beztroską i lekkością. Dlatego wybrałam kokosową słodycz jako towarzysza do „Córki zegarmistrza” Kate Morton – książki o miłości, skrywanych sekretach, przeplatających się losach, o pięknie, sztuce, beztrosce, domu, który w niebywały sposób łączy z pozoru przypadkowe osoby, ale też stracie, nieszczęściu, morderstwie, przygniatającej odpowiedzialności.

Lato 1962 miało być beztroskim czasem do szukania inspiracji, zapomnienia od miasta, zatracenia się na łonie natury, lecz stało się inaczej… Sięgnijcie koniecznie po tę książkę, a kiedy będziecie się zanurzać w jej kolejnych sekretach, spróbujcie też wielowarstwowego ciasta, które wybrałam do tej książki.

Kokosowa słodycz to beztroski kokos, pyszna czekolada, cudowny mus czekoladowy i ukryte kakaowe ciastka. A wszystko to bez pieczenia.

Składniki:

48 herbatników kakaowych

1 ½ pomarańczy

Masa czekoladowa:

330 ml śmietany 30%

2 czekolady (200g)

Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, a śmietanę ubijam na sztywno. Kiedy czekolada przestygnie, dodaję do niej śmietanę w trzech partiach powoli i delikatnie mieszając.

W niewielkiej blaszce wyłożonej folią aluminiową, małej tortownicy, albo przy użyciu prostokątnego rantu cukierniczego wykładam 16 herbatników (ciasto nie będzie duże, ale jest bardzo „podzielne”).

Herbatniki nasączam sokiem z połowy pomarańczy. Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy.

Ciasto wstawiam do lodówki i przygotowuję masę kokosową.

Masa kokosowa:

250 g mascarpone

350 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

1 garść migdałów

7 łyżek wiórków kokosowych

7 pralinek rafaello lub princessa kokosowa

Śmietanę ubijam na sztywno i cały czas ubijając dodaję po łyżce mascarpone oraz cukier puder. Następnie dodaję do masy wiórki, migdały i rozgniecione rafaello lub pokruszoną princessę i delikatnie mieszam łopatką.

Tak przygotowaną masę wykładam na mus czekoladowy i przykrywam ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki nasączam sokiem pomarańczowym. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki.

Następnie przygotowuję polewę czekoladową:

100 ml śmietany 30%

1 czekolada

1 łyżka miodu

Śmietanę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladą oraz dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Kiedy polewa przestygnie, wylewam ją na ciasto i ponownie wstawiam wszystko do lodówki na kilka godzin. Można przystroić kilkoma rafaello.

Ciasto kroi się najlepiej gorącym nożem.

Smacznego 😊

Kokosowa słodycz i „Córka zegarmistrza”
Kokosowa słodycz i „Córka zegarmistrza”
Okładka książki Córka zegarmistrza

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *