Kokosowa słodycz i „Córka zegarmistrza”
Kokos zawsze kojarzy mi się z wakacjami, beztroską i lekkością. Dlatego wybrałam kokosową słodycz jako towarzysza do „Córki zegarmistrza” Kate Morton – książki o miłości, skrywanych sekretach, przeplatających się losach, o pięknie, sztuce, beztrosce, domu, który w niebywały sposób łączy z pozoru przypadkowe osoby, ale też stracie, nieszczęściu, morderstwie, przygniatającej odpowiedzialności.
Lato 1962 miało być beztroskim czasem do szukania inspiracji, zapomnienia od miasta, zatracenia się na łonie natury, lecz stało się inaczej… Sięgnijcie koniecznie po tę książkę, a kiedy będziecie się zanurzać w jej kolejnych sekretach, spróbujcie też wielowarstwowego ciasta, które wybrałam do tej książki.
Kokosowa słodycz to beztroski kokos, pyszna czekolada, cudowny mus czekoladowy i ukryte kakaowe ciastka. A wszystko to bez pieczenia.
Składniki:
48 herbatników kakaowych
1 ½ pomarańczy
Masa czekoladowa:
360 ml śmietany 30%
2 czekolady (200g)
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, a śmietanę ubijam na sztywno. Kiedy czekolada przestygnie, dodaję do niej śmietanę w trzech partiach powoli i delikatnie mieszając.
W niewielkiej blaszce wyłożonej folią aluminiową, małej tortownicy, albo przy użyciu prostokątnego rantu cukierniczego wykładam 16 herbatników (ciasto nie będzie duże, ale jest bardzo „podzielne”).
Herbatniki nasączam sokiem z połowy pomarańczy (Ciasto będzie słodkie, więc dla przełamania smaku można pierwszą warstwę ciastek posmarować dżemem z czarnej porzeczki 🙂 ). Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy.
Ciasto wstawiam do lodówki i przygotowuję masę kokosową.
Masa kokosowa:
200 g mascarpone
350 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 garść płatków migdałów
7 łyżek wiórków kokosowych
7 pralinek rafaello lub princessa kokosowa
Śmietanę ubijam na sztywno i cały czas ubijając dodaję po łyżce mascarpone oraz cukier puder. Następnie dodaję do masy wiórki, migdały i rozgniecione rafaello lub pokruszoną princessę i delikatnie mieszam łopatką.
Tak przygotowaną masę wykładam na mus czekoladowy i przykrywam ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki nasączam sokiem pomarańczowym. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki.
Następnie przygotowuję polewę czekoladową:
100 ml śmietany 30%
1 czekolada
1 łyżka miodu
Śmietanę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladą oraz dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy polewa przestygnie, wylewam ją na ciasto i ponownie wstawiam wszystko do lodówki na kilka godzin. Można przystroić kilkoma rafaello.
Ciasto kroi się najlepiej gorącym nożem.
Smacznego 😊
6 komentarzy
iza
pyszne ciacho
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Szef Poleca
Genialne ciasto, świetny przepis idealnie trafiony w moje ulubione smaki! 😀 Zapraszam do siebie i ciepło pozdrawiam;)
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam również 🙂
Jak sprawdzić adres ip
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Polecam gorąco 🙂