Kremna Rezina
Słoweńsko-chorwacka Kremna Rezina to wspaniała kremówka, która z pewnością Cię zachwyci. Jest lekka, delikatna i wyglądem oraz smakiem przypomina błogi czas urlopu na południu Europy 🙂
Jeśli interesuje Cię historia tego pysznego deseru, to więcej możesz przeczytać tutaj.
Kremną Rezinę z łatwością zrobisz też w domu. Znacznie skrócisz też czas przygotowania, jeśli skorzystasz z gotowego ciasta francuskiego.
A zatem, jak zrobić Kremną Rezinę? Zobaczcie!
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto francuskie:
1 ¾ szklanki (240 g) maki tortowej
1 szczypta soli
125 ml zimnej wody
50 g rozpuszczonego masła
250 g zimnego masła
Przygotowanie:
Mąkę, sól, rozpuszczone masło i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zimne masło rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm (na rozmiar około 15 x 15 cm) i wkładam je do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 4 mm, na brzegu (pozostawiając 2 cm) układam zimne masło i składam ciasto jak kopertę zakrywając masło. Ciasto z masłem wstawiam na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i składam na 3. Tak złożone ciasto wkładam do lodówki na 45 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość 1 cm, składam na 3 i ciasto ponownie wędruje do lodówki na 45 minut. Ten proces powtarzam 4 razy.
Ciasto francuskie dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję do wielkości blaszki 35 x 28 cm i następnie dzielę na 12 kwadratów (Można upiec ciasto francuskie w całości, ale będzie się gorzej kroić. Kwadraty zapewniają łatwy podział gotowej Kremnej Reziny).
Kwadraty piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut, aż zrobią się złote.
Jeżeli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego, będziecie potrzebować 600 g gotowego ciasta, które dzielicie i pieczecie jak wyżej 🙂
Połowę upieczonych kwadratów wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papierem wykładam również boczki). A teraz mogę przygotować krem waniliowy.
Składniki na krem waniliowy:
7 jajek
1 ½ szklanki (250 g) cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki rumu
1500 ml mleka
Sok z 1 cytryny
1 ½ szklanki mąki (200 g)
Przygotowanie:
Żółtka, 1 szklankę cukru, wanilię ubijam na puszystą masę, dodaję rum, 1 szklankę ciepłego mleka, sok z cytryny i mąkę, miksuję.
Resztę mleka zagotowuję, dodaję masę żółtkową cały czas mieszając i gotuję, aż całość zgęstnieje i zrobi się jak budyń. Masę odstawiam na 15 minut do przestygnięcia.
Następnie ubijam białka na sztywną pianę dodając do nich powoli resztę cukru (1/2 szklanki).
Tak ubitą pianę dodaję partiami do przestygniętej masy budyniowej szybko mieszając.
Krem waniliowy wykładam na przygotowane w blaszce kwadraty z ciasta francuskiego i odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam blaszkę do lodówki.
Teraz zabieram się za warstwę śmietanową.
Składniki na warstwę śmietanową:
700 ml śmietanki 30%
2 łyżki (55 g) cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia.
Śmietankę ubijam i dodaję do niej cukier puder. Miksuję. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję trochę gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 2 łyżki ubitej śmietanki, mieszam i wlewam do pozostałej bitej śmietany. Krótko miksuję i wykładam śmietankę na krem waniliowy. Warstwę śmietankową przykrywam drugą częścią upieczonych kwadratów z ciasta francuskiego i ciasto wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypuję ciasto cukrem pudrem. Kremna Rezina gotowa. Smacznego 🙂
Inspiracja na Kremną Rezinę pochodzi ze strony www.ssgt.si
2 komentarze
Anna
Dziękuję za przepis! Czym można zastąpić żelatynę w warstwie śmietanowej? Czy sprawdzi się Fix do śmietany? Pozdrawiam!
Karolina
Myślę , że lepiej zastąpić żelatynę agarem. Nie jestem pewna, czy fix sobie poradzie 🙂 Cieszę się, że przepis wpadł Ci w oko 🙂 Jestem ciekawa, czy Ci posmakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie