Kremna Rezina
Ciasta,  Desery,  Podróże z wypiekami

Kremna Rezina

Słoweńsko-chorwacka Kremna Rezina to wspaniała kremówka, która z pewnością Cię zachwyci. Jest lekka, delikatna i wyglądem oraz smakiem przypomina błogi czas urlopu na południu Europy 🙂

Jeśli interesuje Cię historia tego pysznego deseru, to więcej możesz przeczytać tutaj.

Kremną Rezinę z łatwością zrobisz też w domu. Znacznie skrócisz też czas przygotowania, jeśli skorzystasz z gotowego ciasta francuskiego.

A zatem, jak zrobić Kremną Rezinę? Zobaczcie!

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto francuskie:

1 ¾ szklanki (240 g) maki tortowej

1 szczypta soli

125 ml zimnej wody

50 g rozpuszczonego masła

250 g zimnego masła

Przygotowanie:

Mąkę, sól, rozpuszczone masło i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 30 minut.

W tym czasie zimne masło rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm (na rozmiar około 15 x 15 cm) i wkładam je do lodówki.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 4 mm, na brzegu (pozostawiając 2 cm) układam zimne masło i składam ciasto jak kopertę zakrywając masło. Ciasto z masłem wstawiam na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i składam na 3. Tak złożone ciasto wkładam do lodówki na 45 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość 1 cm, składam na 3 i ciasto ponownie wędruje do lodówki na 45 minut. Ten proces powtarzam 4 razy.

Ciasto francuskie dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję do wielkości blaszki 35 x 28 cm i następnie dzielę na 12 kwadratów (Można upiec ciasto francuskie w całości, ale będzie się gorzej kroić. Kwadraty zapewniają łatwy podział gotowej Kremnej Reziny).

Kwadraty piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut, aż zrobią się złote.

Jeżeli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego, będziecie potrzebować 600 g gotowego ciasta, które dzielicie i pieczecie jak wyżej 🙂

Połowę upieczonych kwadratów wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papierem wykładam również boczki). A teraz mogę przygotować krem waniliowy.

Składniki na krem waniliowy:

7 jajek

1 ½ szklanki (250 g) cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki rumu

1500 ml mleka

Sok z 1 cytryny

1 ½ szklanki mąki (200 g)

Przygotowanie:

Żółtka, 1 szklankę cukru, wanilię ubijam na puszystą masę, dodaję rum, 1 szklankę ciepłego mleka, sok z cytryny i mąkę, miksuję.

Resztę mleka zagotowuję, dodaję masę żółtkową cały czas mieszając i gotuję, aż całość zgęstnieje i zrobi się jak budyń. Masę odstawiam na 15 minut do przestygnięcia.

Następnie ubijam białka na sztywną pianę dodając do nich powoli resztę cukru (1/2 szklanki).

Tak ubitą pianę dodaję partiami do przestygniętej masy budyniowej szybko mieszając.

Krem waniliowy wykładam na przygotowane w blaszce kwadraty z ciasta francuskiego i odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam blaszkę do lodówki.

Teraz zabieram się za warstwę śmietanową.

Składniki na warstwę śmietanową:

700 ml śmietanki 30%

2 łyżki (55 g) cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia.

Śmietankę ubijam i dodaję do niej cukier puder. Miksuję. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję trochę gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 2 łyżki ubitej śmietanki, mieszam i wlewam do pozostałej bitej śmietany. Krótko miksuję i wykładam śmietankę na krem waniliowy. Warstwę śmietankową przykrywam drugą częścią upieczonych kwadratów z ciasta francuskiego i ciasto wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypuję ciasto cukrem pudrem. Kremna Rezina gotowa. Smacznego 🙂

Inspiracja na Kremną Rezinę pochodzi ze strony www.ssgt.si

Kremna Rezina

Kremna Rezina

Kremna Rezina
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here