Torcik jagodowy
Ciasta,  Torty,  Walentynki

Torcik jagodowy

Torcik jagodowy to cały zestaw pysznych smaków, w którym główną rolę grają jagody. To smaki lata, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Torcik jagodowy zrobiłam na blatach z ciasta półkruchego. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania, możesz zamiast blatów użyć herbatników.

Uwaga: szklanka 200 ml

Rozpoczynam od przygotowania frużeliny jagodowej i ganache czekoladowego, które najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Składniki na frużelinę jagodową:

500 g jagód (mogą być mrożone)

3 łyżki cukru

Sok z połowy cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jagody, cukier i sok z cytryny umieszczam w rondelku i podgrzewam. Kiedy jagody puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość podgrzewam na średnim ogniu i energicznie mieszam, aż jagody zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do całkowitego wystygnięcia i na noc do lodówki.

Składniki na czekoladowy ganache:

100 ml śmietanki 30%

100 g ciemnej czekolady

1 łyżeczka miodu

20 g masła

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę i dodaję miód. Po chwili mieszam, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści. Ganache odstawiam do wystygnięcia, a następnie na noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowuję ciasto.

Składniki na ciasto:

550 g mąki (4 szklanki)

½ szklanki cukru

150 g masła

3 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto i tworzę kulę. Kulę dzielę na 6 równych części.

Każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki placek o średnicy 21-22 cm (wybierz jeden rozmiar blatów dopasowany do Twojej tortownicy!! To ważne, bo będziemy zamykać ciasto obręczą tortownicy, żeby wylać galaretkę!). Każdy blat piekę 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Teraz mogę przygotować krem.

Składniki na krem jagodowy:

Przygotowana wcześniej frużelina jagodowa

500 g mascarpone

60 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru waniliowego

1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)

6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Mascarpone, śmietankę, cukier puder i wanilię miksuję i ubijam na sztywno. Dodaję frużelinę i całość miksuję, aż powstanie dosyć sztywny krem. Krem dzielę na 6 równych części.

Teraz mogę przystąpić do składania tortu.

Pierwszy blat smaruję 1 częścią kremu i 2 łyżeczkami dżemu z czarnej porzeczki. Przykrywam drugim blatem, który smaruję 1 częścią kremu. Całość powtarzam do wyczerpania wszystkich blatów. Przełożone blaty zapinam w tortownicy (u mnie średnica 22 cm) i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

Następnie wyciągam z lodówki ganache, miksuję go, 3-4 łyżki odkładam, a resztę wykładam na wierzch na przełożone kremem blaty i wyrównuję.

Ciasto i odłożony ganache wstawiam do lodówki.

Składniki dodatkowe:

1 galaretka jagodowa lub z czarnej porzeczki

Ulubione owoce

Przygotowanie:

Rozpuszczam galaretkę w 450 ml wody i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Owoce myję i osuszam.

Wyciągam ciasto z lodówki i układam na nim owoce. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, wylewam ją na owoce i czekoladowy ganache. Ciasto wstawiam ponownie do lodówki, na kilka godzin, żeby galaretka stężała.

Na koniec ściągam obręcz tortownicy i boczki smaruję pozostałym ganache czekoladowym.

Torcik jagodowy gotowy. Smacznego 🙂

Torcik jagodowy

Torcik jagodowy

Torcik jagodowy
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here