Torcik jagodowy
Torcik jagodowy to cały zestaw pysznych smaków, w którym główną rolę grają jagody. To smaki lata, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Torcik jagodowy zrobiłam na blatach z ciasta półkruchego. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania, możesz zamiast blatów użyć herbatników.
Uwaga: szklanka 200 ml
Rozpoczynam od przygotowania frużeliny jagodowej i ganache czekoladowego, które najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Składniki na frużelinę jagodową:
500 g jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
Sok z połowy cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jagody, cukier i sok z cytryny umieszczam w rondelku i podgrzewam. Kiedy jagody puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość podgrzewam na średnim ogniu i energicznie mieszam, aż jagody zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do całkowitego wystygnięcia i na noc do lodówki.
Składniki na czekoladowy ganache:
100 ml śmietanki 30%
100 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka miodu
20 g masła
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę i dodaję miód. Po chwili mieszam, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści. Ganache odstawiam do wystygnięcia, a następnie na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowuję ciasto.
Składniki na ciasto:
550 g mąki (4 szklanki)
½ szklanki cukru
150 g masła
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto i tworzę kulę. Kulę dzielę na 6 równych części.
Każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki placek o średnicy 21-22 cm (wybierz jeden rozmiar blatów dopasowany do Twojej tortownicy!! To ważne, bo będziemy zamykać ciasto obręczą tortownicy, żeby wylać galaretkę!). Każdy blat piekę 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Teraz mogę przygotować krem.
Składniki na krem jagodowy:
Przygotowana wcześniej frużelina jagodowa
500 g mascarpone
60 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Mascarpone, śmietankę, cukier puder i wanilię miksuję i ubijam na sztywno. Dodaję frużelinę i całość miksuję, aż powstanie dosyć sztywny krem. Krem dzielę na 6 równych części.
Teraz mogę przystąpić do składania tortu.
Pierwszy blat smaruję 1 częścią kremu i 2 łyżeczkami dżemu z czarnej porzeczki. Przykrywam drugim blatem, który smaruję 1 częścią kremu. Całość powtarzam do wyczerpania wszystkich blatów. Przełożone blaty zapinam w tortownicy (u mnie średnica 22 cm) i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Następnie wyciągam z lodówki ganache, miksuję go, 3-4 łyżki odkładam, a resztę wykładam na wierzch na przełożone kremem blaty i wyrównuję.
Ciasto i odłożony ganache wstawiam do lodówki.
Składniki dodatkowe:
1 galaretka jagodowa lub z czarnej porzeczki
Ulubione owoce
Przygotowanie:
Rozpuszczam galaretkę w 450 ml wody i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Owoce myję i osuszam.
Wyciągam ciasto z lodówki i układam na nim owoce. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, wylewam ją na owoce i czekoladowy ganache. Ciasto wstawiam ponownie do lodówki, na kilka godzin, żeby galaretka stężała.
Na koniec ściągam obręcz tortownicy i boczki smaruję pozostałym ganache czekoladowym.
Torcik jagodowy gotowy. Smacznego 🙂