Krówki z mlekiem w proszku
Bez pieczenia,  Ciasta,  Ciastka,  Podróże z wypiekami

Krówki z mlekiem w proszku

Pierwszy raz krówki z mlekiem w proszku jadłam w Ustce – to regionalny przysmak, który postanowiłam zrobić również w domu. Myślę, że najsmaczniejsza jest wersja kakaowa, dlatego taką Wam przedstawiam 😊

Składniki:

¾ szklanki cukru

1 szklanka śmietanki 18%

100 g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mleka w proszku

1 łyżka kakao

Uwaga: szklanka 200 ml

Cukier, śmietankę, masło i cukier waniliowy umieszczam w patelni i smażę wszystkie składniki około 30-35 minut na średnim ogniu dosyć często mieszając (krówkę można smażyć dłużej na mniejszym ogniu, będzie bardziej krucha). Kiedy krówka zrobi się gęsta, ściągam patelnie z ognia, dodaję kakao wymieszane z mlekiem w proszku i energicznie mieszam do połączenia się składników.

Foremkę lub plastikowy pojemnik wielkości 10×15 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam krówkę, wyrównuję i odstawiam do wystygnięcia, a następnie do lodówki na 1-2 godziny.

Zimną krówkę kroję na kawałki.

Krówki z mlekiem w proszku gotowe. Smacznego 😊

Krówki z mlekiem w proszku
Krówki z mlekiem w proszku
Krówki z mlekiem w proszku
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *