Krówki z mlekiem w proszku
Pierwszy raz krówki z mlekiem w proszku jadłam w Ustce – to regionalny przysmak, który postanowiłam zrobić również w domu. Myślę, że najsmaczniejsza jest wersja kakaowa, dlatego taką Wam przedstawiam 😊
Składniki:
¾ szklanki cukru
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
100 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka kakao
Uwaga: szklanka 200 ml
Cukier, śmietankę, masło i cukier waniliowy umieszczam w patelni i smażę wszystkie składniki około 15-20 minut na średnim ogniu dosyć często mieszając (krówkę można smażyć dłużej na mniejszym ogniu, będzie bardziej krucha). Kiedy krówka zrobi się gęsta, ściągam patelnie z ognia, dodaję kakao wymieszane z mlekiem w proszku i energicznie mieszam do połączenia się składników.
Foremkę lub plastikowy pojemnik wielkości 10×15 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam krówkę, wyrównuję i odstawiam do wystygnięcia, a następnie do lodówki na 1-2 godziny.
Zimną krówkę kroję na kawałki.
Krówki z mlekiem w proszku gotowe. Smacznego 😊
9 komentarzy
Ankaa
w pierwszej chwili myślałam że to ptasie mleczko …zrobiłam …jest lepsze niż ptasie mleczko 😛
Karolina
🙂 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂 Też myślę, że lepsze niż ptasie mleczko 🙂 🙂 Smacznego 🙂
Maga
Witam, smietanka 30% moze byc?
Z gory dziękuję za odpowiedz
Karolina
Dzień dobry 🙂 Tak, jak najbardziej, może być 🙂
Marcin
25zł po raz pierwszy 👍
Karolina
🙂 Marcinie, suuuuuperaśnie 🙂 Ale komentujemy na FB 🙂 Zapraszam bardzo mocno 🙂
Karolina
🙂 🙂 🙂
Magdalena Kaniewska
O rety, tego jeszcze nie jadłam, ale już na sam widok ślinka ciieknie 🙂 Trzeba będzie zrobić.
Karolina
Zdecydowanie polecam. Te krówki są mega fantastyczne 🙂