Piernik rosyjski
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  Podróże z wypiekami

Piernik rosyjski

Ponownie wyruszamy w „wypiekowy” świat 😊 A że do świąt coraz bliżej, udamy się po świąteczne wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią, pięknymi krajobrazami i nietkniętą ludzką ręką przyrodą, gdzie czeka na nas przepis na wspaniały piernik rosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc 😊

Składniki:

1 szklanka miodu

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki imbiru

1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki sodki

200 g masła

½ szklanki brązowego cukru

3 jajka

1 łyżka rumu

3 kropelki olejku migdałowego

1 szczypta soli

Skórka starta z pomarańczy i cytryny

2 łyżki kakao

2 1/2 szklanki mąki

½ szklanki mleka

2 garście rodzynek

1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 garście orzechów (dowolnych)

Dodatkowo:

1 słoik powideł

100 g czekolady

50 g śmietanki 30%

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję, cały czas mieszam. Miód odstawiam do wystygnięcia.

Masło, cukier i jajka dokładnie ubijam. Dodaję po kolei rum, olejek migdałowy, sól, skórkę z pomarańczy i cytryny i kakao. Do masy jajecznej dodaję następnie po łyżce wystudzony miód, a później stopniowo mąkę (zostawiam 2 łyżki). Na koniec dodaję ¼ szklanki mleka. Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt gęste, dodaję pozostałe ¼ szklanki mleka.  

Rodzynki myję w gorącej wodzie, odsączam i wycieram w ręcznik papierowy. Następnie rodzynki i skórki kandyzowane mieszam z pozostałą mąką i posiekanymi orzechami. Dodaję do ciasta i mieszam.

Foremkę keksową (12 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piernik wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut (do suchego patyczka).

Po wystygnięciu piernik rosyjski można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać 2-3 tygodnie w lodówce. Piernik można także zamrażać.

Kilka godzin lub dzień przed podaniem kroję piernik na 3 części. Śmietankę podgrzewam w garnuszku i wkruszam do niej czekoladę. Po chwili mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Powidła podgrzewam w rondelku i smaruję połową porcji pierwszą warstwę ciasta. Przykrywam drugą warstwą i ponownie smaruję powidłami. Przykrywam trzecią warstwą i polewam czekoladą.

Smacznego 😊

Piernik rosyjski
Piernik rosyjski

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *