Kruche gwiazdki ze smalcem
Te kruche gwiazdki ze smalcem będą idealną propozycją na przekąskę nie tylko dla św. Mikołaja czy na święta. Smakują wspaniale o każdej porze roku. Do tego są szybkie i łatwe. To zaczynamy 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 15 sztuk dużych gwiazdek:
75 g smalcu wieprzowego
100 g masła
2 jajka
1 żółtko
60 g (3 łyżki) cukru pudru
1 szczypta soli
280 g (2 szklanki) mąki tortowej
100 g (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam i formuję z ciasta kulę. Tak przygotowane ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na 60 minut. Następnie wałkuję ciasto na grubość 5 mm na podsypanym mąką stole. Z ciasta wykrawam gwiazdki (lub inne dowolne kształty). Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając mniej więcej 1,5 cm odstępu między ciasteczkami (ciasteczka rosną podczas pieczenia) i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka piekę 20 minut, aż lekko się zarumienią.
Po wystygnięciu można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzeszkami. Ciasteczka można też podawać bez dodatków.
Kruche gwiazdki ze smalcem gotowe. Smacznego 🙂