Serniczki z owocami
Propozycja na lato – serniczki z owocami w pucharkach. Bez pieczenia, szybko i smacznie. To podstawa letnich przepisów 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
250 g twarogu (może być z wiaderka)
50 g masła
¼ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
125 ml mleka
2 garście płatków migdałów
Składniki dodatkowe:
Ulubione owoce (u mnie to 24 wiśnie)
8 herbatników jasnych lub ciemnych
Składniki na polewę:
80 g śmietanki 30-36%
1/3 tabliczki czekolady ciemnej
2/3 tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i rozpuszczam. Twaróg mielę i dodaję do niego jajka, mieszam. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w zimnym mleku.
Kiedy masło i cukier się rozpuszczą, dodaję po łyżce twarogu z jajkami, cały czas mieszając. Następnie dodaję mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotuję, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaję 1 garść płatków migdałów i mieszam.
Przygotowuję 4 pucharki. Na dno kruszę ciastko, układam kilka wiśni lub innych owoców, wylewam ¼ masy twarogowej i przykrywam ciastkiem. Tak postępuję z wszystkimi 4 pucharkami. Serniczki odstawiam do wystygnięcia, a następnie przygotowuję polewę czekoladową.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, wkruszam czekolady i czekam chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy i rozlewam masę do pucharków. Górę posypuję płatkami migdałów.
Gotowe serniczki wstawiam do lodówki, najlepsze są po kilku godzinach.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Olga
smaczny deserek na lato 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Polecam gorąco 🙂
Beata M
Super pomysł na podanie gotowanego sernika w pucharkach. 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Kocham sernik gotowany i pomyślałam właśnie, że można go „śmignąć” do pucharków 🙂