Makowiec z kratką
Boże Narodzenie,  Ciasta

Makowiec z kratką

Taki makowiec z kratką potrafi obudzić wiele wspomnień 😊 Tradycyjny, na kruchym cieście, z dodatkiem kaszy manny. Prosty, pyszny skład, do tego kruche ciasto i gotowe.

Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki

4 żółtka

220 g masła

2 łyżki cukru pudru

1 szczypta soli

Z podanych składników zagniatam ciasto. ¼ ciasta odkładam, a resztę rozwałkowuję na wielkość blaszki. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej rozwałkowane ciasto (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przenieść do blaszki. Uniknie się wtedy niewygodnego przekładania ciasta ze stolnicy do blaszki 😊 ).

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

W tym czasie przygotowuję masę makową.

Składniki na masę makową:

4,5 szklanki suchego maku mielonego

900 ml mleka

1 szczypta soli

Skórka z połowy cytryny

2/3 szklanki kaszy manny

½ szklanki cukru

2 łyżki miodu

2 garście rodzynek (jeśli lubicie 😊)

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki rumu

Uwaga: szklanka 200 ml

Mak zalewam 2 szklankami wrzącego mleka, mieszam i odstawiam.

Resztę mleka, sól i skórkę cytrynową zagotowuję. Dodaję kaszę mannę, mieszam i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodaję mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie dodaję cynamon i rum. Całość mieszam.

¼ odłożonego ciasta rozwałkowuję i wykrawam paseczki.

Ciasto wyciągam z piekarnika, wykładam masę makową, wyrównuję i na masie układam krateczkę z paseczków pozostałego ciasta.

Makowiec piekę 40-45 minut w 180 stopniach, aż kratka zrobi się złota.

Kiedy ciasto wystygnie, makowiec w kratkę jest gotowy 😊

Smacznego 😊    

Makowiec z kratką
Makowiec z kratką
Makowiec z kratką
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *