Pączki twarogowe
Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał. Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć.
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na około 20 pączków:
1 ½ szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
½ szklanki mleka
3 dag drożdży
60 g miękkiego masła
2 jajka
2 żółtka
300 g mielonego twarogu
1 szczypta soli
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże zasypuję 1 łyżeczką cukru i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto po włożeniu musi wypływać, ale nie może się palić i za szybko ciemnieć)
Dwiema łyżkami kładę ciasto do rondelka i smażę z obydwu stron. Lekko ciepłe pączki twarogowe posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂