pączki twarogowe
Bez pieczenia,  Ciasta,  Drożdżowe,  Karnawał

Pączki twarogowe

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał. Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć.

Składniki na około 20 pączków:

1 ½ szklanki mąki krupczatki

1/3 szklanki mąki tortowej

3 łyżki cukru

½ szklanki mleka

3 dag drożdży

60 g miękkiego masła

2 jajka

2 żółtka

300 g mielonego twarogu

1 szczypta soli

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Drożdże zasypuję 1 łyżeczką cukru i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto po włożeniu musi wypływać, ale nie może się palić i za szybko ciemnieć)

Dwiema łyżkami kładę ciasto do rondelka i smażę z obydwu stron. Lekko ciepłe pączki twarogowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Pączki twarogowe
Pączki twarogowe
Pączki twarogowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *