Wafle orzechowe
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Wafle orzechowe

Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa 🙂 Tym wspaniałym przepisem podzieliła się ze mną pani Paulina, a ja, bo nie byłabym sobą, dodałam tylko coś drobnego od siebie. I w taki sposób powstały doskonałe wafle, które przygotujecie w 30 minut 😀

Składniki:

250 ml mleka

200 g cukru

250 g mielonych orzechów (ulubionych, u mnie arachidowe ze względu na uczulenia, ale doskonale będą smakować z włoskimi)

250 g masła

1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Mleko i cukier zagotowuję. Do gorącej masy wsypuję orzechy. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie do masy dodaję miękkie masło i miksuję do połączenia składników. Masę orzechową dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao. Masę kakaową mieszam.

Składniki dodatkowe:

160 g wafli tortowych (u mnie takie)

100 g ulubionej czekolady

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Wafle przekładam na zmianę masą jasną i ciemną. Następnie wstawiam całość do lodówki, aż masa w waflach zastygnie. Po 2-3 godzinach kroję wafel w dowolnego kształtu andruty.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, następnie dodaję olej i mieszam.

Pokrojone wafelki dowolnie ozdabiam. Możecie polać je czekoladą, tworzyć wzorki lub zanurzać częściowo w czekoladzie.

Wafle orzechowe gotowe. Smacznego 🙂

Wafle orzechowe

Wafle orzechowe

Wafle orzechowe
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here