
Wafle orzechowe
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa 🙂 Tym wspaniałym przepisem podzieliła się ze mną pani Paulina, a ja, bo nie byłabym sobą, dodałam tylko coś drobnego od siebie. I w taki sposób powstały doskonałe wafle, które przygotujecie w 30 minut 😀
Składniki:
250 ml mleka
200 g cukru
250 g mielonych orzechów (ulubionych, u mnie arachidowe ze względu na uczulenia, ale doskonale będą smakować z włoskimi)
250 g masła
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Mleko i cukier zagotowuję. Do gorącej masy wsypuję orzechy. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie do masy dodaję miękkie masło i miksuję do połączenia składników. Masę orzechową dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao. Masę kakaową mieszam.
Składniki dodatkowe:
160 g wafli tortowych (u mnie takie)
100 g ulubionej czekolady
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wafle przekładam na zmianę masą jasną i ciemną. Następnie wstawiam całość do lodówki, aż masa w waflach zastygnie. Po 2-3 godzinach kroję wafel w dowolnego kształtu andruty.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, następnie dodaję olej i mieszam.
Pokrojone wafelki dowolnie ozdabiam. Możecie polać je czekoladą, tworzyć wzorki lub zanurzać częściowo w czekoladzie.
Wafle orzechowe gotowe. Smacznego 🙂

Sernik z kąpieli wodnej

Deserki Bounty
Zobacz również

Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”
29 sierpnia, 2019
Torcik walentynkowy
13 lutego, 2020