Kruche rulony
Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Kruche rulony

Zakręcone kruche rulony to szybki deser z Twoim ulubionym dżemem w środku. U mnie z domowymi powidłami 😊

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej tortowej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru pudru

60 g masła

1 jajko

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

10 łyżek zimnej wody

Uwaga: szklanka 200 ml

Dodatkowo:

1 słoik dżemu lub powideł

Cukier puder do posypania

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody.

Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rulony piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.

Kiedy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.

Kruche rulony gotowe. Smacznego 😊

Kruche rulony

Kruche rulony

Kruche rulony
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *