Kruche rulony
Zakręcone kruche rulony to szybki deser z Twoim ulubionym dżemem w środku. U mnie z domowymi powidłami 😊
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
60 g masła
1 jajko
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
10 łyżek zimnej wody
Uwaga: szklanka 200 ml
Dodatkowo:
1 słoik dżemu lub powideł
Cukier puder do posypania
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody.
Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rulony piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Kiedy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
Kruche rulony gotowe. Smacznego 😊
2 komentarze
Gosia
Świetne rulonik 🙂 Chętnie spróbuję odrazu z różnymi konfiturami.
Karolina
Dziękuję 🙂 Wychodzą mega kruche, tylko trzeba się dobrze narolować 😉 😉