Rolada bezowa z kremem kawowym
Ciasta,  Walentynki,  Wielkanoc

Rolada bezowa z kremem kawowym

Już sama nazwa – Rolada bezowa z kremem kawowym – powoduje, że jest pysznie. Delikatna, piankowa beza i krem kawowy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki. To jest deser doskonały 😊

Składniki na bezę:

6 białek (żółtka możecie wykorzystać do babki drożdżowej zaparzanej)

1 ¾ szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

Białka umieszczam w czystej i suchej misie miksera i rozpoczynam ubijanie. Kiedy białka lekko się ubiją i zrobią się białe, zaczynam dodawać cukier, po łyżce. Za każdym razem cukier musi się całkowicie rozpuścić w białkach. To długi proces i trzeba się uzbroić w cierpliwość (to moment, w którym zawsze mi się trochę nudzi, więc liczę obroty miksera, ale w sumie nie polecam 😊)

Po dodaniu całego cukru dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuję.

Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i na całej powierzchni rozsmarowuję delikatnie ubite białka (nie musi być idealnie równa powierzchnia). Bezę suszę w 120 stopniach przez 90 minut.

Składniki na krem:

200 ml śmietanki 30-36%

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 łyżki gorącej wody

150 g mascarpone

1 łyżeczka żelatyny

100 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Kawę rozpuszczam w 3 łyżkach gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam odrobiną wody, a kiedy napęcznieje dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam.

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, mascarpone, rozpuszczoną kawę i delikatnie miksuję. Do żelatyny dodaję łyżkę kremu, mieszam i wlewam do pozostałego kremu. Całość delikatnie miksuję.

Teraz mogę już zawinąć roladę.

Bezę odwracam i ściągam delikatnie papier (jeśli nie chce odejść, można posmarować papier wodą 😊 ). Bezę pozostawiam odwróconą, nakładam krem na ¾ powierzchni i dżem na boku, od którego rozpocznę zwijanie. Zwijam roladę i przekładam na talerz. Roladę wstawiam do lodówki. Po 2-3 godzinach jest gotowa.

Smacznego 😊

Rolada bezowa z kremem kawowym
Rolada bezowa z kremem kawowym
Rolada bezowa z kremem kawowym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *