Rolada bezowa z kremem kawowym
Już sama nazwa – Rolada bezowa z kremem kawowym – powoduje, że jest pysznie. Delikatna, piankowa beza i krem kawowy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki. To jest deser doskonały 😊
Składniki na bezę:
6 białek (żółtka możecie wykorzystać do babki drożdżowej zaparzanej)
1 ¾ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Białka umieszczam w czystej i suchej misie miksera i rozpoczynam ubijanie. Kiedy białka lekko się ubiją i zrobią się białe, zaczynam dodawać cukier, po łyżce. Za każdym razem cukier musi się całkowicie rozpuścić w białkach. To długi proces i trzeba się uzbroić w cierpliwość (to moment, w którym zawsze mi się trochę nudzi, więc liczę obroty miksera, ale w sumie nie polecam 😊)
Po dodaniu całego cukru dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuję.
Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i na całej powierzchni rozsmarowuję delikatnie ubite białka (nie musi być idealnie równa powierzchnia). Bezę suszę w 120 stopniach przez 90 minut.
Składniki na krem:
200 ml śmietanki 30-36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
150 g mascarpone
1 łyżeczka żelatyny
100 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru
Kawę rozpuszczam w 3 łyżkach gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam odrobiną wody, a kiedy napęcznieje dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, mascarpone, rozpuszczoną kawę i delikatnie miksuję. Do żelatyny dodaję łyżkę kremu, mieszam i wlewam do pozostałego kremu. Całość delikatnie miksuję.
Teraz mogę już zawinąć roladę.
Bezę odwracam i ściągam delikatnie papier (jeśli nie chce odejść, można posmarować papier wodą 😊 ). Bezę pozostawiam odwróconą, nakładam krem na ¾ powierzchni i dżem na boku, od którego rozpocznę zwijanie. Zwijam roladę i przekładam na talerz. Roladę wstawiam do lodówki. Po 2-3 godzinach jest gotowa.
Smacznego 😊
2 komentarze
Alicja
wygląda pięknie😏
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Pysznie się komponuje 🙂 🙂