Super czekoladowe ciasto
Dlaczego to jest super czekoladowe ciasto? Bo to prawie 100% czekolady, bo tutaj czekolada jest na pierwszym miejscu. Ostrzegam, przepis na wyjątkowych miłośników czekolady 😊
Składniki na ciasto:
100 g ciemnej czekolady (ulubionej)
100 g mlecznej czekolady (ulubionej)
150 g masła
5 jajek
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
Dodatkowo dwie ulubione czekolady.
Przygotowanie:
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką.
Połowę ciasta wylewam do blaszki „keksówki” (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, kładę dwie czekolady w całości i wylewam drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, mogę przygotować krem.
Składniki na krem:
100 ml śmietanki 30%
70 g mascarpone
½ łyżki cukru pudru
Dodatkowo ulubione owoce
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder i miksuję na jednolitą masę.
Krem wykładam na wierzch ciasta, dokładam ulubione owoce.
Super czekoladowe ciasto gotowe. Smacznego 😊
Ciasto jest najlepsze po upieczeniu, kiedy czekolada w środku jest jeszcze lejąca, ale na drugi dzień smakuje równie obłędnie – jest doskonale czekoladowe.
2 komentarze
Jak się całować
Ślinka cieknie na sam widok… <3!
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam 🙂