Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym
Wspaniały warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym jest rewelacyjną i pyszną propozycją nie tylko na święta. Gwarantuję, że się zakochacie od pierwszego kęsa. Ciasto jest super delikatne, a czekolada, no to wiadomo – czekolada jest po prostu pyszna 😉
Uwaga:
szklanka 200 ml
blaszka keksówka 35×15 cm
Składniki na ciasto drożdżowe:
320 g (2 ¼ szklanki) mąki tortowej
3 żółtka
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
60 g (4 łyżki) cukru
60 g masła
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję 2 łyżki letniego mleka, ¼ łyżeczki cukru i dokładnie mieszam. Drożdże przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubijam na puszystą masę.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, ubite żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę i wyrabiam, aż będzie gładkie (zajmuje mi to około 10 minut). Następnie ciasto przykrywam i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję resztę składników.
Składniki dodatkowe:
60 g masła
100 ml śmietanki 30%
250 g czekolady (ulubionej, u mnie 64%)
Opcjonalnie przyprawy – cynamon, kardamon, przyprawa piernikowa, jeśli macie ochotę na bardziej świąteczne smaki i orzechy
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i wkruszam do niej czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników. Jeśli chcesz dodać przyprawy, to zrób to teraz. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia, aż lekko zastygnie.
Teraz wracam do ciasta. Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki blat o grubości 2 mm. Pierwszy blat smaruję delikatnie 1/3 porcji masła, kładę kolejny blat i kolejną porcję masła. Czynność powtarzam po raz trzeci i całość przykrywam 4 blatem ciasta.
Tak przygotowane ciasto smaruję na całej powierzchni lekko zastygniętą czekoladą, posypuję orzechami i ciasto zwijam w rulon zaczynając od szerszego boczku. Rulon kładę na papierze do pieczenia i kroję wzdłuż na 3 części. Następnie zaplatam warkocz (zdjęcia pomocnicze na samym końcu).
Ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładam do keksówki i smaruję białkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Ciasto od razu wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 45-50 minut, aż się dobrze zarumieni. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam warkocz jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Na koniec wyciągam ciasto z piekarnika i dowolnie ozdabiam. U mnie to niewielka ilość lukru.
Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym gotowy. Smacznego 🙂
Zdjęcia pomocnicze: