Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Drożdżowe,  Wielkanoc

Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym

Wspaniały warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym jest rewelacyjną i pyszną propozycją nie tylko na święta. Gwarantuję, że się zakochacie od pierwszego kęsa. Ciasto jest super delikatne, a czekolada, no to wiadomo – czekolada jest po prostu pyszna 😉

Uwaga:

szklanka 200 ml

blaszka keksówka 35×15 cm

Składniki na ciasto drożdżowe:

320 g (2 ¼ szklanki) mąki tortowej

3 żółtka

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

60 g (4 łyżki) cukru

60 g masła

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję 2 łyżki letniego mleka, ¼ łyżeczki cukru i dokładnie mieszam. Drożdże przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubijam na puszystą masę.

Do miski wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, ubite żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę i wyrabiam, aż będzie gładkie (zajmuje mi to około 10 minut). Następnie ciasto przykrywam i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowuję resztę składników.

Składniki dodatkowe:

60 g masła

100 ml śmietanki 30%

250 g czekolady (ulubionej, u mnie 64%)

Opcjonalnie przyprawy – cynamon, kardamon, przyprawa piernikowa, jeśli macie ochotę na bardziej świąteczne smaki i orzechy

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i wkruszam do niej czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników. Jeśli chcesz dodać przyprawy, to zrób to teraz. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia, aż lekko zastygnie.

Teraz wracam do ciasta. Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki blat o grubości 2 mm. Pierwszy blat smaruję delikatnie 1/3 porcji masła, kładę kolejny blat i kolejną porcję masła. Czynność powtarzam po raz trzeci i całość przykrywam 4 blatem ciasta.

Tak przygotowane ciasto smaruję na całej powierzchni lekko zastygniętą czekoladą, posypuję orzechami i ciasto zwijam w rulon zaczynając od szerszego boczku. Rulon kładę na papierze do pieczenia i kroję wzdłuż na 3 części. Następnie zaplatam warkocz (zdjęcia pomocnicze na samym końcu).  

Ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładam do keksówki i smaruję białkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Ciasto od razu wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 45-50 minut, aż się dobrze zarumieni. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam warkocz jeszcze na 5 minut w piekarniku.

Na koniec wyciągam ciasto z piekarnika i dowolnie ozdabiam. U mnie to niewielka ilość lukru.

Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym gotowy. Smacznego 🙂

Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym

Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym

Warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym

Zdjęcia pomocnicze:

Zwinięte ciasto z czekoladą kroję na 3 części

Zaplatam warkocz i wkładam ciasto do blaszki razem z papierem

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here