
Gibanica
Gibanica to wspaniałe warstwowe ciasto rodem ze Słowenii. Gibanica wywodzi się z regionu Prekmurje i jest uważana za narodowe danie Słowenii. Podaje się ją tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia, na Nowy Rok, szczególne okazje, urodziny.
Gibanica składa się z naprzemiennie ułożonych warstw maku, słodkiego sera twarogowego, orzechów włoskich i kwaśnych jabłek. Przyznaję, że nie jest to najszybsze ciasto, ale warte swojego czasu.
Do przygotowania Gibanicy będziemy potrzebować dodatkowo 2 opakowań ciasta filo po 500 g każde.
Uwaga:
Szklanka 200 ml
Blaszka 25 x 40 cm
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu.
Składniki na kruchy spód:
200 g (1 1/2) szklanki) mąki
100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Tworzę kulkę, owijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i piekę ciasto w 180 stopniach przez 20 minut.
Teraz zabieram się za przygotowanie kolejnych warstw.
Składniki na masę makową:
400 g mielonego suchego maku
300 ml mleka
100 g (1/2 szklanki) cukru lub miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
Przygotowanie:
Mleko zagotowuję i dosypuję do niego mak. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Do wystygniętego zaparzonego maku dodaję resztę składników i wszystko dokładnie mieszam. Masę makową odstawiam i zabieram się za masę twarogową.
Składniki na masę twarogową:
1000 g mielonego twarogu
2 jajka
100 g (1/2 szklanki) cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Masę twarogową odstawiam i zabieram się za masę orzechową.
Składniki na masę orzechową:
300 g mielonych orzechów włoskich
65 g (1/3 szklanki) cukru
½ łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml rumu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Masę orzechową odstawiam i zabieram się za masę jabłkową.
Składniki na masę jabłkową:
2000 g lekko kwaśnych jabłek
100 g (1/2 szklanki) cukru
1 czubata łyżka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek tartej bułki
Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Przygotowanie:
Jabłka myję, obieram i trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie odciskam nadmiar soku. Dodaję do jabłek resztę składników i dokładnie mieszam. Masę jabłkową odstawiam i zabieram się za przygotowanie ostatniej warstwy, czyli sosu śmietankowego.
Składniki na sos śmietankowy:
400 ml kwaśnej śmietany 12%
400 ml kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
250 g masła
2 łyżki bułki tartej do podsypania
Przygotowanie:
Śmietany i jajka miksuję i odstawiam. Masło rozpuszczam i odstawiam.
Teraz mogę się zabrać za składanie Gibanicy.
Podpieczone kruche ciasto smaruję delikatnie sosem śmietankowym (sos śmietankowy musi nam wystarczyć na wszystkie warstwy, więc wykorzystamy tutaj około 1/10 sosu). Na sos śmietankowy kładę jeden blat ciasta filo. Następnie wykładam 1/2 masy makowej. Masę makową polewam kilkoma łyżkami roztopionego masła (masło musi nam wystarczyć na wszystkie warstwy, więc wykorzystamy tutaj około 1/10 na warstwę) i kilkoma łyżkami sosu śmietankowego. Na to kładę ponownie blat ciasta filo. Na filo 1/2 masy twarogowej, kilka łyżek masła i kilka łyżek sosu śmietankowego. Na to blat ciasta filo. Następnie 1/2 masy orzechowej, kilka łyżek masła, kilka łyżek sosu śmietankowego i blat ciasta filo. Ten blat ciasta filo posypuję 1 łyżką bułki tartej i dopiero teraz wykładam 1/2 masy jabłkowej, kilka łyżek masła i sosu śmietankowego.
Cały proces powtarzam. To znaczy, rozpoczynam od blatu ciasta filo i masy makowej aż po masę jabłkową. Wszystko przykrywam na koniec blatem ciasta filo, smaruję po raz ostatni masłem i sosem śmietankowym. Nakłuwam całą powierzchnię patyczkiem w kilku miejscach i wstawiam tak przygotowane ciasto do piekarnika na 75 minut, temperatura 170 stopni.
Po upieczeniu ciasto musi wystygnąć, zanim zabierzemy się za krojenie, ponieważ ciasto musi się dobrze „zsiąść”. Ciasto przechowujemy w lodówce. Można mrozić.
Gibanica podawana jest na ciepło. Przed podaniem wstawiamy kawałek Gibanicy do piekarnika i podgrzewamy w 150 stopniach przez około 20 minut. Następnie ciepłą posypujemy cukrem pudrem. Można serwować z bitą śmietaną.
Gibanica gotowa. Przyznaję, że jest trochę warstw, które wymagają delikatnej cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto! Smacznego 🙂
Inspiracja na ciasto Gibanica pochodzi ze strony https://odprtakuhinja.delo.si/

Tarta marcepanowo-czekoladowa

Nowy Brzdąc
Zobacz również

Domowe bajaderki
12 listopada, 2019
Ciasteczka maślane z wanilią
20 listopada, 2019
8 komentarzy
Aga
Też piekę ciasta torty kubisie, szarlotkę, metrowca są pyszne ciasta😍☺️☺️☺️☺️☺️☺️
Karolina
🙂 Cieszę się zatem, że trafiłaś na moją stronę 🙂 Może któreś ciasto Cię zainspiruje i Ci zasmakuje 🙂 🙂 🙂 Zdecydowanie szarlotki, metrowiec to przepyszne ciacha 🙂 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Agata
piekę dużo ciasta Lubie piec placki✨️😉😉😉😘😘😘☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️
Karolina
Rewelacyjnie!! Tym bardziej się cieszę, że trafiłaś też na moją stronę. Może coś Ci wpadnie w oko 🙂 Jesteśmy w jednym teamie! Ja też uwielbiam wypieki 🙂 🙂
Agata
piekę ciasta jak zebra, miodownik , piernik serowiec, sernik na zimno są pyszne ciasta😉😉😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘
Karolina
Zdecydowanie tak!! Domowe ciasta są najlepsze 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dominika
Ile potrzbnych jest opakowań ciasta filo?
Karolina
Potrzebne są dwa opakowania po 500 g każde 🙂 Zaraz wyróżnię to w przepisie, bo faktycznie może umknąć 🙂