Mazurek truskawkowy (vege)
Mazurek truskawkowy w wersji wegańskiej to kolejna świąteczna propozycja bez jajka i masła 😊
Poskładałam w głowie kilka produktów i wyszło z tego całkiem smaczne ciacho z pachnącą truskawkową polewą. Mazurka trzeba przygotować kilka dni wcześniej, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć.
Składniki:
2 szklanki mąki
Szczypta soli
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
8 łyżek wody
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
2 łyżki musu jabłkowego
2 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
2 garście truskawek (mogą być mrożone)
½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu)
Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz.
Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia.
Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni.
Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto.
Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia.
Smacznego 😊